Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

poplatky

Dobrý den,

několik let navštěvuji nestátní zdravotnické zařízení (dále jen „NZZ“), které má více zdravotních odborností. Konkrétně navštěvuji gynekologa, oftalmologa, kardiologa a interního lékaře. Od nového roku 2018 za každou návštěvu lékaře vyžaduje zdravotnické zařízení platbu 590,- Kč. Tato platba má být údajně za objednání na danou hodinu k lékaři. NZZ má se všemi zdravotními pojišťovnami uzavřenou smlouvu. Na základě čeho je NZZ oprávněno tuto platbu vybírat?

Děkuji za odpověď.

korálek

Odpověď:

Dobrý den,

soukromé subjekty jako jsou NZZ poskytují zdravotní služby hrazené z veřejného zdravotního pojištění na základě smluvního vztahu se zdravotní pojišťovnou (vyjma těch subjektů, které nemají uzavřený smluvní vztah) v souladu se zákonem o veřejném zdravotním pojištění. Píšete, že NZZ, kterou navštěvujete, má se všemi zdravotními pojišťovnami uzavřenou smlouvu, tudíž zdravotní služby hrazené z veřejného zdravotního pojištění, nejsou hrazeny vámi, ale pojišťovnami.

Platba za objednání k lékaři na určitou hodinu, na kterou se dotazujete, není zdravotní službou ve smyslu zákona č. 372/2011 sb., o zdravotních službáchŽádné takové platby nejsou v legislativě uvedeny. Legislativa však umožňuje nabízet nadstandardní péči (čím by objednání k lékaři na konkrétní čas mohlo být). Taková nabídka však musí být uvedena v ceníku poskytovatele zdravotních služeb, a pokud pojištěnec takový nadstandard odmítne nebo nemá o takový službu zájem, nesmí být ze strany poskytovatele standardní péče omezena. Právo na bezplatnou zdravotní péči je stanoveno v čl. 31 Listiny základních práv a svobod jako právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon. Neznamená to, že každá zdravotní péče musí být bezplatná. Pokud nemáte zájem o tuto nabízenou službu NZZ, nemusíte jí využít. Poskytnutí zdravotní péče vám nesmí být odmítnuta, v NZZ vás tedy musí objednat na vyšetření, která standardně absolvujete, nicméně budete muset počítat s čekací dobou na tato vyšetření.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

24.1.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS