Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatek za elektronický recept

Dobrý den

Moje lékařka chce za vystavení elektronic. receptu co kus 30 Kč, má na toto nárok? Podívejte se na www.doktorbrno.cz do aktualit. Pokud mají od roku 2018 fungovat jen elektronické recepty vrátí se zpět poplatky šmahem?

Děkuji

dapil

Odpověď:

Dobrý den

Zákon o veřejném zdravotním pojištění umožňuje poskytovatelům zdravotních služeb vybírat regulační poplatek pouze za pohotovostní poskytnutí zdravotní péče.

Otázku předepisování léčiv upravuje zákon o léčivech a vyhláška o předepisování léčivých přípravků. Za recept nemůže lékař účtovat pacientovy poplatek. Pokud se jedná o elektronický recept nebo recept běžný zákon nerozlišuje. V praxi je rozdíl v tom, zda od lékaře odcházíte s papírem, nebo zda byl do evidence elektronických receptů vložen recept na Vaše jméno. Jedná se prostě o recept a za ten není možné vybírat poplatek. Doporučuji kontaktovat vaši pojišťovnu a obeznámit ji z vaším problémem. Pojišťovna prověří postup vašeho lékaře mimo jiné z pohledu svých smluv s ním.

Za vypsání elektronického receptu u lékaře tak nelze vybírat poplatky. Nicméně služba, která je na Vámi zmiňovaném webu označena jako erecept spočívá v tom, že na základě elektronické žádosti Vám lékař bez toho, aniž by Vás přímo viděl, vypíše elektronický recept a zašle Vám domů kód k tomuto receptu. S existencí takové služby zákon nepočítá a je ji tak možné zpoplatnit. Problém ale představuje předepisování léčiv bez přímého kontaktu s pacientem, zákon nestanoví přesné podmínky, kdy k tomu může lékař přistoupit, a musíme tak vycházet z obecného pravidla, že nemá docházet k neodbornému a nevhodnému zacházení s léčivy, pokud se jedná o pacienta, který potřebuje stejné léky opakovaně, je tato podmínka pravděpodobně naplněna.

Pokud uvedené shrneme, tak lékař se dopouští bezdůvodného obohacení, pokud po Vás chce poplatek za vystavení elektronického receptu v ordinaci. Pokud ale lékař zpoplatňuje službu (poskytovanou nad rámec jeho zákonných povinností), kdy na online žádost pacienta vystaví elektronický recept a kód k němu pošle pacientovi, tak nepostupuje v rozporu se zákonem.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde . Číslo Vašeho dotazu je 6260. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby. Děkujeme za odpověď.

S pozdravem 

Vaše férová nemocnice

21.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS