Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatek za dlouhodobý pobyt v nemocnici 2014

Dobrý den, přítele hospitalizovali v červnu v liberecké nemocnici, koncem srpna byl převezen do Prahy. A začátkem října mi přišla faktura za pobyt na DIOP (Dlouhodobé intezivní ošetřovatelské péči), počítáno 200 kč za den od 11.9. (proč zrovna od 11.9.?) Myslela jsem, že poplatky za pobyt v nemocnici se od 1.1.2014 už neplatí, ale DIOP má prý nastavená vlastní pravidla a tak pacienti přesto musí platit, je to opravdu tak? A případně je tady možnost, že by fakturu proplatila pojišťovna? Děkuji moc

Sunny

Odpověď:

Dobrý den,

poplatek 100 Kč za den pobytu v nemocnici je skutečně od 1. 1. 2014 zrušen. Vybírání tohoto poplatku by tak bylo v rozporu se zákonem a nemocnice by za takové jednání mohla být pokutována. Pokud máte pochybnosti, o jakou platbu Vás nemocnice žádá, požádejte o konkrétní vyúčtování, včetně uvedení důvodu požadování této úhrady. Důvodem nemůže být regulační poplatek. Důvodem požadování úhrady však mohou být služby, které nejsou zdravotní pojišťovnou hrazeny. O těchto službách byste však měli být dopředu informováni a musíte s nimi dát souhlas. V každém případě se jedná o situaci, kterou by bylo vhodné řešit. Nemocnice tak totiž nejedná jen vůči Vám, ale i vůči mnohým dalším.

Doporučujeme se obrátit se stanoviskem nemocnice (nebo samotným vyúčtáváním) na Vaši zdravotní pojišťovnu - ta má lepší informace k posouzení Vaší situace. Může nejlépe posoudit, zda se nemocnice dopustila správního deliktu či nikoliv, případě jí uložit sankce.

Vaše Férová nemocnice

23.10.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS