Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatek těhotenské karty

Dobrý den, ráda bych se optala, na vedení těhotenské karty u gynekologa a její zpoplatnění. Jsem registrovaná u gynekologa a s pomocí CAR jsem otěhotněla. Dozvěděla jsem se, že mně gynekolog povede těhotenskou kartu pouze za poplatek 3.600-7.500,- Kč dle mého výběru. Jinak u něj zůstat nemohu. Může mít takovou podmínku? Jsem povinna na to přistoupit? Děkuji za radu a ochotu.



 

Bludicka

Odpověď:

Dobrý den,

gynekologické péči je z veřejného zdravotního pojištění hrazená veškerá pravidelná péče, zejména preventivní prohlídky, péče o těhotné, i všechny operační výkony související s gynekologickými obtížemi. Pokud by lékař vybíral finanční částky za léčebnou péči, která je zdravotní pojišťovnou hrazená, porušoval by tím ustanovení smlouvy o poskytování zdravotní péče a její následné úhradě, kterou s pojišťovnou uzavřel.

Základní péči v těhotenství pacientkám hradí pojišťovny a za tuto si nesmějí účtovat nic, jiné by to bylo v případe, když by Vám gynekolog poskytoval nějakou péči navíc. Obvykle půjde o častější kontroly, provádění ultrazvukového vyšetření při každé návštěvě, fotografie z ultrazvuku a podobně. Za služby tohoto typu si lékař poplatek účtovat může. V tomto případě byste jako klientka mněla být informována a měla byste mít na výběr mezi péčí, která je hrazená, nebo byste se měla dobrovolně rozhodnout k tomu, že se budete podílet na péči, která hrazená není.

Pokud by lékař požadoval poplatek za gynekologickou péči povinně, můžete si jako pacientka samozřejmě stěžovat. Nejrozumnější bude vznést dotaz na svoji zdravotní pojišťovnu, jestli je možné, aby si její smluvní partner účtoval nějakou částku za péči, která je hrazená.

Stížnost je možné vznést i na Českou lékařskou komoru, případně se ptát na kraji nebo podat žalobu u soudu.

Váš ošetřující lékař Vám nikdy nesmí odmítnout poskytnout péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7079. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď.

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

19.12.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS