Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatek 100 Kč za komunikaci v angličtině

Prosím o Vaše vyjádření k následujícímu dotazu: Moje manželka je cizinka s trvalým pobytem v ČR. MluvÍ zatÍm jen v angličtině, česky plynně ještě neumí. Je registrovaná u VZP a při návštevách u lékaře platí standartně 30 Kč. Dnes ji však praktický lékař vyzval k tomu, aby navíc zaplatila i poplatek 100 Kč za to, že s ní komunikoval v angličtině. Je tento požadavek oprávněný? Lékař ji nevystavil žádné potvrzení. Děkuji za odpověď

Sher

Odpověď:

Dobrý den, 

podle zákona o veřejném zdravotním pojištění má pojištěnec právo na poskytnutí hrazených služeb stanovených tímto zákonem, přičemž poskytovatel nesmí za tyto hrazené služby přijmout od pojištěnce žádnou úhradu. Vyšetření u praktického lékaře, je službou, hrazenou z veřejného zdravotního pojištění, přičemž pojištěnec je při tomto vyšetření povinen zaplatit regulační poplatek 30 Kč. Jiné poplatky však lékař není oprávněn vybírat, pokud neprovede jiný úkon, který není hrazen z veřejného zdravotního pojištění. 

V případě, že lékař vybírá poplatky neoprávněně, je možné na něj podat stížnost k Vaší zdravotní pojišťovně nebo k České lékařské komoře. Také můžete zvážit, zda nechcete změnit svého praktického lékaře, jestliže již k němu nemáte důvěru. 

Vaše Férová nemocnice

17.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS