Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Platba za zubní výplň bez předchozí informace o ceně

Dobrý den,
obracím se na Vás s žádostí o radu. V červnu jsem podstoupila preventivní prohlídku u zubního lékaře a ten mě informoval, že bych se měla objednat na ošetření zubního kazu. Na jeho doporučení jsem toto ošetření dnes podstoupila. Nebyla mi ale předem poskytnuta možnost výběru výplně ani jsem nebyla předem informována o její ceně. Jelikož se jednalo o ošetření na zadní ploše zubu, volila bych určitě výplň hrazenou z veřejného zdravotního pojištění a místo toho mi byl vystaven příjmový doklad na 1.100,-Kč. (900,-Kč estetická kompozitní výplň + 200,-Kč za Kofferdam, taktéž bez informace a souhlasu). Byla jsem nemile překvapena, avšak s umrtvenou polovinou obličeje jsem se nechtěla dohadovat a zaplatila. Neporušuje toto jednání práva pacientů a jak v takovém případě postupovat? Děkuji laskavě za odpověď.

Ani_na

Odpověď:

Dobrý den,

z popisu Vaší situace vyplývá, že lékař porušil svou povinnost poskytovat zdravotní péči pouze s informovaným souhlasem pacienta. Informovaný souhlas spočívá zejména v tom, že lékař srozumitelným způsobem v dostatečném rozsahu informuje pacienta o jeho zdravotním stavu a o navrženém léčebném postupu a všech jeho změnách; dále musí lékař umožnit pacientovi klást doplňující otázky vztahující se k jeho zdravotnímu stavu a navrhovaným zdravotním službám, které musí být srozumitelně zodpovězeny.

Tyto předpoklady však zřejmě splněny nebyly a lékař bez Vašeho souhlasu udělal zákrok, který vybral on sám. Vzhledem k tomu, že lékař porušuje zákon (konkrétně § 31 a § 34 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování), je možné na něj podat stížnost. Pokud má lékař vlastní ordinaci, musíte podat stížnost nejprve přímo k němu. Ve stížnosti uveďte, v čem spatřujete jeho pochybení (lze připojit i odkaz na zákon) a čeho se domáháte. Pokud Vám lékař nevyhoví, lze podat další stížnost ke krajskému úřadu, který dal lékaři povolení k činnosti. Vzory stížností naleznete zde.

Na lékaře můžete podat stížnost i u České stomatologické komory, která přezkoumá disciplinární odpovědnost zubaře. Jak podat takovou stížnost se dozvíte v § 11 disciplinárního řádu komory. Stížnost lze podat písemně, elektronicky včetně informačního systému datových schránek, telefaxem či ústně do protokolu, nikoliv však telefonicky. Stížnost musí obsahovat alespoň Vaše jméno, příjmení a adresu, aby byla projednána.

Vaše Férová nemocnice

19.9.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS