Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Platba za plomby u zubaře na prázdninách

Dobrý den, dceři vypadly 2 plomby a protože tou dobou byla na prázdninách, byla ošetřena tamním zubním lékařem, který za 2 amalgámové plomby účtoval 500 Kč, prý když by byla u něj zaregistrovaná alespoń 3 měsíce, tak by neplatila. Byl to správný postup nebo se mám s účtenkou obrátit na VZP? Děkuji za odpověď.

Šárka

Odpověď:

Dobrý den,

vyhotovení amalgámových plomb v případě potřeby proplácí zdravotní pojišťovna, je-li vaše dcera pojištěna ve zdravotní pojišťovně, se kterou má daný lékař uzavřenou smlouvu (je vždy nejlepší se ho na to zeptat a přesvědčit se). Vypadlé plomby by se dokonce daly označit jako akutní neodkladné ošetření - v takovém případě by bylo ošetření bezplatné dokonce i bez splnění podmínky příslušnosti k pojišťovně. 

Zubař se pravděpodobné snažil argumentovat tím, že změnit ošetřujícího lékaře můžete pouze jednou za tři mésíce. I kdyby dcera registrujícího lékaře změnila (k čemuž však stejně nedošlo, protože se jednalo pouze o jednorázovou akutní péči), tak by zcela určitě nemusela platit první tři měsíce.

Z toho co píšete, se tedy zdá, že lékař nevybral částku oprávněně. Je dobré, že máte v rukou účtenku o zaplacení částky - budete mít mnohem jednodušší domoci se nápravy. Doporučujeme rovnou věc řešit s pojišťovnou. Ta by vám měla péči proplatit, případně poradit, jak postupovat dál. Každopádně právě pojišťovna má také pravomoc řešit právě případy, kdy lékař neoprávněné platby vybírá. 

Vaše Férová nemocnice

1.9.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS