Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Platba u lékaře za návrh komplexní lázeňské péče

Dobrý den, mám takový dotaz, nechal jsem si napsat návrh na komplexní lázeňskou péči u praktické lékařky a paní doktorka požadovala za vytištění tohoto návrhu, jelikož ho měla uložený z loňského roku 350,- Kč. Byl jsem v lázních už vícekrát a nikdy jsem za napsání nic neplatil. Na Vašich stránkách jsem si našel že za napsání návrhu se nic neplatí, to bylo z roku 2011, proto prosím o informaci zda se něco změnilo. Za brzkou odpověď předem děkuji. 

Joska

Odpověď:

Dobrý den,

úhrada ze strany pojišťoven se aktuálně řídí vyhláškou č. 428/2013 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2014. Úkon vypracování lázeňského návrhu, je administrativním úkonem a měl by tedy být hrazen Vaší zdravotní pojišťovnou. Po Vás by žádná přímá platba být vyžadována neměla.

Tento administrativní úkon je poskytován v rámci tzv. kapitace, tedy je součástí měsíční platby za pacienta, v níž jsou mimo jiné zahrnuty právě i administrativní úkony. Další věcí navíc je, že lékař je povinen zpracovat seznam cen poskytovaných zdravotních služeb nehrazených a částečně hrazených z veřejného zdravotního pojištění (ceník) a umístit ho tak, aby byl seznam přístupný pacientům. Pokud tak neučiní, hrozí mu pokuta. Zkontrolujte si, zda v ceníku taková položka figuruje.

Problém můžete řešit např. stížností u České lékařské komory nebo příslušné zdravotní pojišťovny.

Vaše Férová Nemocnice

 

10.6.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS