Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nový nárok na nemonenskou po vyčerpání podpůrčí doby

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké jsou podmínky pro čerpání nového nároku na nemocenské dávky v plném rozsahu podpůrčí doby 380 dní, pokud jsou nyní již vyčerpány.

Bendova

Odpověď:

Dobrý den,

podpůrčí doba nemocenského počíná běžet 22. dnem pracovní neschopnosti a trvá 380 dní od vzniku pracovní neschopnosti. Do této doby se započítají i podpůrčí doby předchozích pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem aktuální pracovní neschopnosti. Toto započítání se neprovádí v případě, kdy mezi minulou pracovní neschopnosti a počátkem aktuální uplynulo 190 kalendářních dnů bez pracovní neschopnosti. 

Platí tedy, že nárok na podpůrčí dobu v plném rozsahu 380 dní máte, pokud od ukončení vaší poslední pracovní neschopnosti uplynulo 190 kalendářních dní. Jinak je třeba od 380 dní odečíst celkovou dobu, po kterou jste byla v posledních 380 dnech v pracovní neschopnosti. Výsledek je potom zbývající podpůrčí doba nemocenského.

Po uplynutí podpůrčí doby se dávka vyplácí na základě žádosti pojištěnce a to v případě, že lze do 350 dní od podpůrčí doby očekávat nabytí pracovní schopnosti. Takto lze nemocenské vyplácet dalších 350 dní po uplynutí podpůrčí doby. Dávka se vždy přiznává na nejdéle 3 měsíce, je tedy třeba žádat o ni opakovaně. 

Vaše Férová nemocnice

 

23.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS