Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nepoctivé vykazování výkonů lékařem

Dobrý den, zjistila jsem, že si můj zubař vykazuje několik let ošetření na zubech, které udělal před X lety. Od té doby reálně pouze preventivka+rtg, ale vykáže si již opravované zuby (pravidelně 3 + anestezie). Na pojišťovně jsem se jednou zmínila, a prý to nemám řešit. Mě se to ale nelíbí a zároveň nechci, aby zubař věděl, že jsem jej nahlásila (shánět nového zubaře je v dnešní době nereálné a po udání bych se asi propadla k němu znovu jít). Jak postupovat? Děkuji

Anonym

Odpověď:

Dobrý den,

možností postupu je zde několik. Jak jste sama uvedla, jednou z možností je dát podnět pojišťovně, u které si váš zubní lékař zákroky účtuje. Zákroky jsou hrazené pojišťovnou, tedy by ji mělo zajímat, zda jsou peníze využívány, dle výkazů. Uvedla jste, že jste se již na pojišťovnu obrátila, můžete to zkusit znovu. Pojišťovnu by takovýto postup lékaře měl zajímat.

Další možností je v tomto případě podat stížnost k České stomatologické komoře (ČSK). Všichni zubní lékaři vykonávající toto povolání v České republice, musí být členem ČSK. K této komoře můžete směřovat vaši stížnost. Podle zákona č. 220/1991 Sb., má  ČSK oprávnění zřídit Revizní komisi, která řeší stížnosti na zubní lékaře. Touto formou si lze stěžovat na neodborné jednání zubního lékaře, stížnost může podat kdokoli (nejen pacient, ale např. i jeho pacient), a to do 1 roku od doby, kdy k jednání došlo.

Stížnost musí být písemná a podává se Revizní komisi ČSK. Stížnost by měla být vyřízena do šesti měsíců od jejího přijetí. O stížnosti rozhoduje Čestná rada okresního sdružení ČSK. Bližší informace k podání stížnosti naleznete zde na stránkách ČSK. Přitom se stížnost podává místně příslušné Revizní komisi ČSK, podle místa, kde k jednání došlo, dle § 5 odst. 1 Disciplinárního řádu České stomatologické komory.

Pokud pacient nesouhlasí s tím, jak byla jeho stížnost vyřízena, může podat do patnácti dnů od obdržení rozhodnutí námitku nebo se odvolat soudu, podle § 204 zákona č. 99/1963 dle § 2 odst. 4 220/1991 Sb. 

Je zde také možnost, že se zubní lékař, takto dopustil porušení zákona dle § 210 trestního zákoníku. Jestliže by svým jednáním způsobil škodu nad 5000 Kč, šlo by takovýto skutek klasifikovat jako pojistný podvod. V takovémto případě mu hrozí že: „bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti..

Ve věci vaší otázky, zda je možno, aby se váš zubní lékař nedozvěděl, že jste za podání zodpovědná, je nutno dodat, že tak může být pouze u trestního oznámení. Takovéto anonymní oznámení musí obsahovat dostatečné údaje pro to, aby jejich obsah bylo možno prověřit; jinak se podání bez opatření založí, dle § 16a odst. 2 zákona o státním zastupitelství.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7077. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

19.12.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS