Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jsem pojištěná pro případ předčasného porodu v Německu?

Dobrý den,

jsem pojištěna u VZP a vlastním Evropský průkaz zdravotního pojištění (občanství ČR). Pravděpodobně budu muset na týden až dva pracovně vycestovat do Německa ve 27. - 36. týdnu těhotenství (nerizikové). Zajímalo by mě, zda by mi byly v případě předčasného porodu (včetně případné péče o novorozence v inkubátoru) uhrazeny všechny náklady? Popřípadě, jaký postup by byl uplatněn (například nutnost uhrazení a následné proplacení pojišťovnou)? 

Předem děkuji za odpověď.

 

Filipa

Odpověď:

Dobrý den,

Evropský průkaz zdravotního pojištění neopravňuje svého držitele k proplácení péče v zahraniční za totožných podmínek, jaké by měl doma. Máte nárok na nezbytnou zdravotní péči za stejných finančních podmínek, jako mají v dané zemi (zde v Německu) tamní (domácí) pojištěnci.

Při posuzování nezbytnosti zdravotní péče (dle informací Centra mezistátních úhrad) se obecně přihlíží k povaze nemoci a předpokládané době pobytu. Předčasný porod kritéria nezbytnosti rozhodně splňuje.

Pokud v Německu budete muset uhradit platbu za ošetření v hotovosti (hospitalizace v nemocnici apod.), uschovejte si účty. Po návratu do ČR můžete prostřednictvím své zdravotní pojišťovny nechat proplatit (do výše tarifů platných ve státě, kde byla péče poskytnuta, samozřejmě opět bez zaplacené spoluúčasti). Samotný limit plnění od Vaší pojišťovny není omezen.

Nárok na proplacení máte jen ve veřejných zdravotnických zařízeních, ne soukromých. V případě, že bude péče poskytnuta zdravotnickým zařízení, které stojí mimo veřejný systém, i v takovém případě doma můžete žádat o úhradu svou zdravotní pojišťovnu. Ta vám refunduje jen to, co odpovídá péči, která je v ČR z veřejného zdravotního pojištění hrazená.

Lze využít také zdravotní (při)pojištění. Komerční pojištění si lze sjednat u kterékoliv zdravotní bez ohledu na tu, u níž máte zdravotní pojištění běžné. Na druhou stranu i s komerčním pojištěním po vás můžou v zahraničí chtít zaplatit za ošetření v hotovosti. Výhodou komerčního pojištění je, že dostanete proplacenou celou částku, mnohdy i rychleji.

Co se týče Vaší konkrétní situace, neboť porod v Německu neplánujete a případný předčasný porod by spadal pod termín nezbytné lékařské péče, nemusíte se obávat, že byste nebyla řádně ošetřena. Musíte však počítat s možným hrazením spoluúčasti. Více informací o platbách pojištěných v Německu se můžete dočíst zde na stránkách Centra mezistátních úhrad.

Vaše Férová nemocnice

21.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS