Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zaměstnavatel chce zaměstnanci strhnout z platu náklady za nevyužité očkování

Dobrý den, zaměstnavatel nám nabídnul možnost zúčastnit se bezplatně hromadného očkování proti chřipce. Co je podstatné - pokud se toho očkování nezúčastním, firma mi strhne náklady na jednu vakcínu z platu. Moje dotazy: Musím to očkování podle zákona využít? Má firma právo mi strhnout z platu náklady na to vakcínu? Pokud ano, na základě jakých právních norem. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

toto očkování využívat nemusíte, takovou povinnost z právních předpisů nemáte. Existuje sice vyhláška o očkování proti infekčním nemocem, která stanoví očkování proti chřipce u osob umístěných v léčebnách pro dlouhodobě nemocné a v domovech pro seniory, ale to se Vás zjevně netýká. Kromě toho tato vyhláška podle červencového rozhodnutí Nejvyššího správního soudu nemůže občanům ukládat povinnosti (viz blíže aktuality na našem webu).

Společnost tedy nemá právo Vám strhnout z platu žádnou srážku za nepodrobení se očkování. Ve skutečnosti by to byla v podstatě sankce za to, že chcete rozhodovat o podrobení se či nepodrobení se zdravotní péči. To je přitom Vaše právo zaručené dokonce i mezinárodními úmluvami a nikdo Vás nemůže nutit do lékařského zákroku, kterým je i očkování, a sankcionovat Vás za nepodstoupení očkování. Existují i výjimky, ale ty se na Váš případ zjevně nevztahují.

Pokud Vám společnost, ve které pracujete, strhne peníze z platu, můžete se proti tomu soudně bránit.

Vaše Férová nemocnice

14.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS