Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Tábor a (ne)očkování

Dobrý den,

Byli jsme na půlroční kontrole u dětské lékařky, kde jsme odmítli očkovat syna,tak jsem musela podepsat větu: Rodič nesouhlasí s povinným očkováním. Plyne z toho pro nás něco? Můžeme si to třeba rozmyslet a později nějaké očkování požadovat?

2) Odmítli jsme i přeočkovaní dcery, která měla 5 let v dubnu a já řekla, že zatím chci neočkovat, protože mám strach a nejsem si jistá. Navíc dcera má opakovaně kašel a rýmu a po zkušenostech z dřívějších očkování se bojím. Ty proběhla u jiné lékařky a ta žádné nežádoucí účinky nezapsala.. Žádala jsem tedy o odklad, zatím než si to rozmyslím. Na to mi lékařkou bylo sděleno, že musím taky podepsat, že odmítám povinné očkování... Byla jsem v tu chvíli v šoku a podepsala. A prý nám ani nepodepíše papíry na tábor, protože prý dcera není řádně očkovaná. Ale do teď všechna povinná očkování má, dokonce i nepovinný prevenar. zjistila jsem, že přeočkovaní proti spalničkám, atd. se má provádět mezi 5-6. rokem, tudíž máme ještě čas a lékařka dělá předčasné závěry. Prosím o vyjádření, zda dcera splňuje podmínky, co se týče o řádném očkování, aby mohla jet na tábor, kde bude dětí více jak 30 a bude trvat více než 6 dní. Od paní lékařky budu chtít, co nejdříve pryč, absolutně nerespektuje mé rozhodnutí a ještě mě straší ve stylu, že je velká pravděpodobnost, že dcera chytne černý kašel a bude k němu náchylnější.
Za 3) Paní lékařka bez mého vědomí přetáhla synovi v půl roce předkožku, tak mu způsobila menší zranění, kdy mu z penisu tekla lehce krev. Je tohle jednání zákonné? Může si tohle pediatr vůbec dovolit?

Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den.

Rastefa

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se skládá z několika otázek. V úvodu se ptáte, jestli můžete být sankcionována za odmítnutí povinného očkování pro vaše dítě. Podle nálezu ústavního soudu (sp. zn. I. ÚS 1253/14), rodič smí uplatnit tzv. výjimku svědomí a odmítnout očkování dítěte. Podobnému tému jsme se již dříve věnovali.

Dále se v úvodu ptáte, zda je možné odvolat svůj nesouhlas s očkováním a nechat dceru očkovat i později, když je dcera stále ve věku, který je pro preventivní očkování určen. Dle právních zásad lze vaše odmítnutí s očkováním odvolat a můžete tak případně nechat dceru očkovat. Podle vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem je vaše dítě z právního hlediska neočkované až od okamžiku, kdy dosáhne věku šesti let. Tento názor nám potvrdilo ministerstvo zdravotnictví na náš dotaz. Lékařka tedy skutečně činila předčasné závěry a neměla odmítat Vaší dceři podepsat potvrzení na tábor..

Ohledně vašeho dotazu na lékařku, je nutné aby vás dle § 28 odst. 1 zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách (Zdravotní služby lze pacientovi poskytnout pouze s jeho svobodným a informovaným souhlasem, nestanoví-li tento zákon jinak.“) v souvislosti s § 31 zákona č. 372/2011 Sb. Podle našeho názoru, v konkrétním případě vás měla lékařka poučit, jaké úkony bude na vašem synovi provádět.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

13.10.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS