Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pokuta za neočkování

Dobrý den,

stále se nějak neorientuji v tom, co by mohlo být pro nás výhodnější, pokud nechceme už svoji dceru nechat dále očkovat. Má za sebou 2 hexavakcíny ve 3. a 6. měsíci, přičemž na první měla neurologickou reakci, lékařem oficiálně neuznanou, avšak na základě ní se mi povedlo lékaře usmlouvat na pouze 3-dávkové schéma hexavakcíny, čili 2+1. Třetí dávku má dcera dostat nejpozději v listopadu 2012. 10. 11. 2012 jí bude 18 měsíců. 


Jedná se mi však o to, zda bude pro nás výhodnější odmítat vždy jen konkrétní dávku vakcíny anebo rovnou do reversu napsat, že očkování už nechceme žádné dávat ani v budoucnu? Je výhodnější se na hygienickou stanici přihlásit sám, nebo raději ne?

Uděluje se pokuta za jednotlivé dávky vakcíny anebo dokonce za jednotlivé nemoci (čili u jedné dávky hexavakcíny by to pak bylo 6 pokut)?

Pokud se pokuta už jednou zaplatí, lze vůbec po nás chtít nějakou další za stejný přestupek i v budoucnu při dalším neočkování (např. při přeočkování v 5 nebo 10 letech na záškrt, černý kašel a tetanus anebo při neočkování dalšího narozeného dítěte)?


Děkuji.

 

Manka

Odpověď:

Dobrý den,

 

pokud nepodrobíte dítěte očkování, může to teoreticky být chápáno jako přestupek na úseku zdravotnictví. Tento přestupek projednává hygienická stanice, která s Vámi sama řízení zahájí, pokud se dozví o tom, že jste své dítě očkovat nedali. Pokud ji o tom neinformujete, je pravděpodobné, že se nedozví o tom, že jste dítě očkovat nedali. Není žádný důvod se na hygienickou stanici přihlašovat, je to podobné, jako kdybyste sami oznámili přestupkovému orgánu, že jste při jízdě autem překročili rychlost.

Napsali jsme, že neočkování dítěte může být chápáno "teoreticky" jako přestupek, a to ze dvou důvodů. Jednak Ústavní soud řekl, že musí existovat výjimka z povinného očkování na základě přesvědčení a víry rodičů, pak se při uplatnění této výjimky nemůže jednat o přestupek a rodina nemůže být sankcionována. Druhým důvodem je, že ve Vašem případě je odmítnutí očkování reakcí na zdravotní problémy dítěte po očkování, bez ohledu na to, zda to lékař uznal nebo ne - tudíž by se jednalo i o předcházení dalším škodám na zdraví dítěte, což vylučuje, aby šlo o přestupek.

Podle zákona nemůžete být pokutováni dvakrát za tu stejnou věc. Pokud by Vás tedy hygienická stanice pokutovala za nepodrobení se očkování hexavakcínou, nemůže vás za to stejné očkování pokutovat znovu. Avšak kdyby se jednalo o jiné očkování nebo o jiné dítě, mohli by to posuzovat jako nový přestupek. Proto je pro rodiče výhodné při jednání s hygienickou stanicí uvést (např. ve svém písemném vyjádření), že odmítají očkování jako takové i do budoucna, že jde o jejich neměnný postoj a filosofické přesvědčení, které platí u všech jejich dětí a všech očkování. Pak by podle našeho názoru hygienická stanice nemohla tytéž rodiče pokutovat znovu.

Negativní reverz na konkrétní dávku nebo na všechna očkování nemá na toto řízení vliv.

Považujeme za důležité také Vás informovat o tom, že splnění povinnosti očkování není vynutitelné, tj. lékař nemůže naočkovat Vaše dítě bez Vašeho souhlasu. Můžete dostat maximálně pokutu za přestupek (až do výše 10 tisíc Kč), to je ale vše. Více informací se dočtete také zde a zde.

 

Vaše Férová nemocnice

13.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS