Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odškodnění v případě záměny vakcíny při očkování

Dobrý den,
moc Vás prosím o radu, jak by bylo možno postupovat v případě očkování mého syna.

Se svým synem jsem šla na jeho 12m na očkování Prevenaru. Sestra však zaměnila vakcínu a naočkovala Priorix, přestože jsem ji řekla, že jdeme na Prevenar. A přestože Priorix je v ČR doporučován očkovat až po 15m. Já jsem toto očkování chtěla podstoupit až na 3 letech syna.

Doktorka přestože si pochybení všimla, jelikož mi nebyla schopna odpovědět na můj dotaz, kdy máme přijít na kontrolu, nebo očkování příště a několikrát se zaraženě ptala, kolik že vlastně synovi je, nic neřekla a na chybu sestry neupozornila. Po příchodu domů jsem se dočetla v očkovacím průkazu, že skutečně syn dostal Priorix, zavolala sestře, která vše potvrdila a omluvila se. Syn měl pak týden zvýšenou teplotu a druhý týden horečku přesahující až 39 °C. Tři dny jsme byli hospitalizování na pozorování v nemocnici, kde jsem platila 900,- za nadstandartní pokoj. Závěr nemocnice zní, že šlo o reakci na očkování a snížení počtu bílých krvinek, které pravděpodobně povedou ke snížené imunitě.

Chyba lékařky je zjevná a neomluvitelná. Že šlo o jednání proti mojí vůli je taky evidentní.
Určitě nahlásím nežádoucí účinek očkování na Sukl, ale ráda bych řešila nejprv tento spor s lékařkou mimosoudní cestou. Ráda bych slyšela omluvu a zaplacení odškodnění. Nejsem si však jistá jak se výše v takovém případě odhaduje.
 

Pokud lékařka odmítne, jaké bych mohla podniknout další kroky? Děkuji za Váš čas a přeji krásný den

Bára

Odpověď:

Dobrý den,

Ve Vašem případě došlo místo očkování vašeho syna proti pneumokokové infekci (vakcína Prevenar) k očkování proti virům spalniček, zarděnek a příušnic (vakcína Priorix), což je zjevným pochybením zdravotníků. Obecně platí, že k tomu, aby byla dána povinnost uhradit náhradu škody musí dojít k naplnění tří následujících skutečností:

- porušení právní nebo smluvní povinnosti
- vznik škody
- příčinná souvislost mezi škodou a s porušením povinnosti.

Níže probereme tři uvedené skutečnosti pro Váš případ a po té se zaměříme na úvahu o výši náhrady škody.

Porušení právní povinnosti

Omyl lékařky v použité vakcíně je zde zřejmý, doporučujeme Vám nechat si ho potvrdit písemně, nebo si nahrát telefonní rozhovor, v němž lékařka chybu uzná, jinak se vystavujete riziku, že lékařka bude tvrdit, že jste požádala o očkování Priorixem a Vám se jen těžko bude dokazovat, že jste se např. nepřeřekla.

Co se týká očkování Priorixem před 12tým měsícem věku, tak příbalový leták (viz zde) to nevylučuje. Nicméně souhlasíme s tím, že doporučováno je očkování pozdější. V případném soudním sporu byste musela znaleckým posudkem prokázat, že očkování Priorixem takto malých dětí, není za situace, že neprobíhá např. epidemie spalniček, v souladu s aktuálními poznatky lékařské vědy (tzv. lege artis).

Vznik škody

To že Vašemu synovi vznikla škoda je zřejmé, tuto škody představuje prodělané onemocnění, hospitalizace a Vaše náklady s tím spojené, další následky jako např. do budoucna oslabená imunita se aktuálně jen těžko předjímají a doufáme, že budou minimální, nicméně v případě že by se projevily, byly by i ony škodou. Určité poškození lze shledávat i v samotném omylu lékařky, protože podání špatného léčiva, představuje závažné pochybení.

Příčinná souvislost

Souvislost mezi očkováním a nežádoucími účinky je důkazně náročná, proto Vám doporučujeme, pokusit se zajistit si závěr nemocnice o reakci na očkování písemně.

Výše náhrady

Poškození zdraví očkováním u takto malých dětí se těžko odhaduje a vyčísluje, lze poradit obrátit se na znalce (seznam znalců naleznete zde) nicméně z vlastní zkušenosti víme, že znalci se do vyčíslování podobných případů pouští jen neradi.

Je možné, že následky se projeví až později v takovém případě by promlčecí doba běžela až od doby, kdy se následky projeví. Nicméně s větším časovým odstupem se stává těžším prokázání příčinné souvislosti. Čistě nezávazně tvrdíme, že přiměřené odškodnění by se v případě Vašeho syna, za předpokladu, že se neprojeví další následky, pohybovalo v řádech deseti tisíců.

Vaši snahu řešit spor mimosoudně chápeme, doporučujeme Vám obrátit se na lékařku s žádostí o omluvu a s návrhem, aby Vám sama navrhla výši přiměřeného odškodného, přičemž jasně specifikujte, že toto odškodné se týká pouze již projevených následků pochybení.

V případě, že se Vám nepodaří s lékařkou dosáhnout mimosoudního řešení, doporučujeme Vám obrátit se na advokáta. Doporučujeme advokátku Zuzanu Candigliota, která spolupracuje s Ligou lidských práv a projektem Férová nemocnice a tématu nežádoucích účinků očkování se věnuje.

Seznam všech advokátů naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

14.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS