Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí očkování a negativní revers, změna pediatra

 

Dobrý den,

byli jsme s dcerkou na prohlídce, přeočkování DPT jsme prozatím odložili  (čekáme na výsledky testu protilátek, který jsme podstoupili nezávisle na naší pediatričce). Naše pediatrička hned začala vypisovat negativní revers, který jsme zatím ale nepodepsali. Revers prý znamená určité postihy, údajně i problémy s vycestováním s neočkovanými dětmi do ciziny a my dost cestujeme.

 

Jak bychom měli postupovat?

 

Uvažujeme, že by asi bylo nejlepší pokusit se získat potvrzení o trvalé kontraindikaci, ale nemáme žádné záznamy o problémech spojených s očkováním, protože když se podíváme zpátky, tak nás pediatrička v době očkování informovala pouze o sledování teploty a únavy, neřekla nám ostatní věci, které je třeba nahlásit. Technicky to od nás nebyl žádný informovaný souhlas, ale ignorantní souhlas. 

 

Naše jinak normální dcerka má od malička tak 1-2x za týden nepříčetné stavy, většinou v noci.  Více očkovaný syn toho má víc – nervy, alergie, chronické bolesti břicha a hlavy. Uvidíme, jak vyjdou ty testy. 

 

Otázky:

1. Obě naše děti, mají značně nepravidelný tep. Při nedávné prohlídce dcery to pediatrička při poslechu srdce nijak nekomentovala. Je tu možnost určité bagatelizace zdravotních problémů z obav, aby rodiče nepožadovali kompenzaci za poškození dítěte vakcínami? 

 

2. Je možné vyžádat si zdravotní karty dětí od naší pediatričky s tím, že si hledáme jiného pediatra, i když ho ještě nemáme a ani nechceme, aby věděla, kdo to je? Mají rodiče právo vyžádat si v takové situaci zdravotní karty dětí do přechodného držení, než je přinesou k jinému pediatrovi?

 

Mockrát děkuji

FN

Odpověď:

 

Dobrý den,

 

ohledně reversu máte nesprávné informace. Negativní revers nemá žádné účinky v tom, že byste nemohli vycestovat nebo cokoliv jiného. Ten slouží výhradně k ochraně lékaře v tom smyslu, že neočkování nezpůsobil on, ale že šlo o informovanou volbu – odmítnutí rodičů.

 

Je nepravděpodobné, že by se Vám podařilo prokázat souvislost mezi potížemi Vašich dětí a předchozím očkováním. Pokud ovšem některé potíže vyvstaly v časové souvislosti s očkováním, můžete po lékařce požadovat, aby to nahlásila jako podezření z vedlejších účinků na Státní ústav pro kontrolu léčiv. I vy sami to můžete nahlásit, na webu sukl.cz by měl být zveřejněn mechanismus,  jak to oznámit.

 

Můžete si od lékařky vyžádat kopie zdravotnické dokumentace nebo máte i právo zdarma do dokumentace nahlédnout a nafotit si ji svým fotoaparátem a pak si zvolit jiného lékaře a předat mu tyto kopie a předchozí lékařce oznámit, že již máte jiného lékaře a u ní ukončujete péči. Nejste povinni lékařce sdělovat jméno nového pediatra. I když běžný postup je ten, že starý pediatr pošle kopie dokumentace novému pediatrovi a tímto zajišťuje návaznost péče. Pokud si vyžádáte kopie Vy, musíte hradit poplatek za náklady spojené s pořízením kopií.

 

Reverz podepisovat nemusíte a nebo do něj můžete vepsat svoje prohlášení, proč to odmítáte. Co bych Vám naopak doporučila, je sepsat vlastní vyjádření, proč odmítáte očkování a co považujete za špatně na péči lékařky, a to vyjádření jí předat jako zdůvodnění Vašeho odmítnutí.

14.3.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS