Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Druhá dávka vakcíny a přijetí do školky

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na podání druhé dávky mmr vakcíny. První jsme podali v lednu 2014 a lékařka chce, abychom druhou dávku podali nejpozději v lednu 2015 jinak nemůže do přihlášky ze školky napsat, že je řádně očkovaná. Musím druhou dávku podávat a nebo mohu odložit na neurčito, protože lékařka mi řekla, že jestli dobu promeškám tak musíme znovu podat dvě dávky? A jestli stačí jedna dávka a lékařka mi odmítne napsat řádně očkovaná co mám pak dělat, vzít ji na test protilátek nebo je jiná možnost? Předpokládám, že testy si musím zaplatit sama. Děkuji za odpověď.

lenka

Odpověď:

Dobrý den,

 

Základní očkování se provádí od 1. dne 15. měsíce po narození dítěte. Přeočkování probíhá za 6 až 10 měsíců po základním očkování, v odůvodněných případech i později s tím, že horní věková hranice pro podání očkovací látky není omezena. Protože vyhláška neudává přesné lhůty, záleží tak především na rodičích a konkrétním dítěti a jeho zdravotním stavu. Maximální interval mezi dávkami by však měl být 3 – 5 let, záleží ale na konkrétní vakcíně. V případě promeškání termínu, není jednoznačně ustanoveno, zda je nutné očkování opakovat či stačí podat poslední dávku.

 

Dle zákona o ochraně veřejného zdraví (§ 50 258/2000 Sb) mohou předškolní zařízení přijmout pouze děti, které se podrobily povinnému očkování. Vakcína mmr patří mezi povinná očkování. Existují z toho však dvě výjimky a to v případě, že má dítě doklad od lékaře (imunologa), že je proti nákaze imunní nebo v případě, že má od lékaře potvrzeno, že má proti látce trvalé kontraindikace.

 

Jestliže tedy nebude vaše dítě přeočkováno, můžete se podrobit testu na protilátky. Pokud test zjistí jejich přítomnost, a dostanete od lékaře potvrzení o imunitě, na základě toho bude vaše dítě do školky přijato.

 

Lékař má povinnost vás informovat o očkování a případně i o jiných alternativách, jako je možnost dítě testovat na protilátky. Proto svůj dotaz o poplatku za tento test můžete směřovat na svého lékaře, případně pak na zdravotní pojišťovnu. 

 

Problematiku neočkovaných dětí řešil i Nejvyšší správní soud a Ústavní soud. Oba soudy uvedly, že je nutné brát ohled i na jiné oprávněné důvody, proč nebyly děti očkovány (např. náboženské přesvědčení apod). Ze zkušeností v praxi však bohužel vyplývá, že se provozovatelé předškolních zařízení bojí sankcí a neúplně očkované děti nepřijímají. Ani soudy ve většině případů nedávají rodičům za pravdu. 

 

Vaše Férová nemocnice

13.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS