Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dodatečné očkování - bude jiná vyhláška za vyhl. č. 537/2006 Sb.?

Dobrý den,

chtěla jsem nechat syna narozeného v tomto roce nechat očkovat vakcínou Pediacel místo Hexavakcíny. Sestra se mě však zeptala, jak ho potom chci naočkovat proti žloutence typu B. Odpověděla jsem jí, že dle vyhlášky lze očkovat dodatečně mezi 12 - 13 rokem. Sestra mi na to odpověděla, že podle připravované vyhlášky (nevím o jakou se jedná) se taková dodatečná očkování budou rušit, a že tedy v pozdějším věku už nebudu mít možnost dítě naočkovat. Zdá se mi to jako pěkný výmysl a nátlak na očkování hexavakcínou. Co si o tom myslíte Vy?

 

kajuska1000

Odpověď:

Dobrý den,

snažili jsme se najít onu připravovanou vyhlášku a žádnou jsme na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR ani jiných relevantních odkazech nenašli. Z dostupných informaci se zdá být dosti pravděpodobné, že se taková novela tedy nechystá. Nicméně doporučujeme Vám se sestry jednoduše zeptat, o jakou konkrétní připravovanou vyhlášku se jedná, popř. odkud tyto informace má a kde jsou veřejně dostupné (kde se na ně můžete podívat tedy i Vy sama).

Poněvadž se Váš syn narodil v tomto roce, a tudíž bude pravděpodobně očkován také v tomto roce, tak takováto "nová" vyhláška by nic neměnila na tom, že se na něj bude vztahovat současná vyhláška č. 537/2006 Sb. - kde je možné dítě dodatečně očkovat mezi 12. a 13. rokem proti Hepatitidě B. A tudíž jej bude možné naočkovat proti Hepatitide B i později.

Jako poznámku pod čarou dodáváme, že je více než pravděpodobné, že kdyby takováto "nová" vyhláška rušila možnost dodatečného očkování, řešila by i kolizi mezi "starou" a "novou" vyhláškou. A dětem, které v souladu se "starou" vyhláškou nebyly očkovány a mohly být dodatečně očkovány mezi 12. a 13. rokem, by tak bylo umožněno dodatečné očkování (například po domluvě mezi dětským lékařem a rodičem).

Na závěr Vám můžeme ještě doporučit, abyste otázky ohledně očkování řešila spíše než se zdravotní sestrou s Vaší dětskou lékařkou.

Vaše Férová nemocnice

 

 

1.10.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS