Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výpověď pro zdravotní nezpůsobilost

Hezký den,

prosím, můžete mi poradit ohledně výpovědi od mého zaměstnavatele?

Šla jsem na mimořádnou lékařskou prohlídku, kde mi napsali, že jsem dlouhodobě zdravotně nezpůsobilá z důvodu trvalých následků po pracovním úrazu (podnik proti tomu nepodal návrh na přezkum). Přesto mi dala firma výpověď podle §52e), aby mi nemuseli vyplatit dvanáctiměsíční odstupné.

Navíc mi dala výpověď ne ta firma, se kterou mám pracovní smlouvu, ale ta, se kterou jsme byli před třemi lety sloučeni (ale bez nějakého dodatku k prac. smlouvě). Oni tvrdí, že takový dodatek od zaměstnanců podepsaný mít nepotřebují, když to bylo projednáno s odbory (i ten můj nesprávný §).

Jak se bránit? Jen soudně?

Děkuji.

Ria

Odpověď:

Dobrý den,

pokud došlo ke sloučení firem před třemi lety, je tato skutečnost pro Váš případ irelevantní. Zjednodušeně, sloučením došlo k přechodu práv a povinností z jednoho zaměstnavatele na druhého. Nový zaměstnavatel má informační povinnost k odborům podle § 339 zákoníku práce (pokud podnik odbory má, jinak má povinnost přímo k zaměstnancům). Pokud zaměstnanec nepodá výpověď po sloučení. Bere se, že pracovní poměr pokračuje i pod novou společností.

Takže je v pořádku, že Vám výpověď dala nová společnost, ale sloučení nijak nesouvisí s tím podle jakého paragrafu.

Co se týče samotné výpovědi, je podstatné zda-li posudek vydal poskytovatel pracovně lékařských služeb, nestačí potvrzení obvodního lékaře. Informaci, kdo je tímto lékařem, by Vám měl poskytnout Váš zaměstnavatel. Pokud máte takový posudek a předáte ho zaměstnavateli, pak má povinnost přeřadit Vás na jiné pracovní místo, které odpovídá Vašemu zdravotnímu stavu. Podle § 41 zákoníku práce.

Pokud zaměstnance nepřevede a chce mu raději dát výpověď, náleží zaměstnanci odstupné ve výši dvanácti násobku průměrné mzdy, jak stanovuje § 67 zákoníku práce

Dle našeho názoru, byl tedy postup Vašeho zaměstnavatele chybný. Nabízí se hned několik možností, jak se proti takovému jednání bránit.

Nejprve bychom Vám doporučovali opětovně kontaktovat Vašeho zaměstnavatele a situaci mu i s výše uvedenými fakty znovu vysvětlit. Pokud by stále trval na výpovědi bez výplaty odstupného, můžete podat podnět ke kontrole příslušnému orgánu ispektorátu práce. Informace o tom, jak při podávání takového podnětu postupovat, naleznete zde.

Další možností je kontaktovat Veřejného ochránce práv. Kontakt na něj naleznete zde

Vaší poslední možností, je, jak správně uvádíte, soukromoprávní žaloba. Pokud se rozhodnete jít touto cestou, doporučujeme kontaktovat advokáta. Seznam všech advokátů naleznete zde

S pozdravem,                                                                                                 

Vaše Férová nemocnice

7.12.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS