Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výpočet výše doplatku za ušlý výdělek

Dobrý den, chci se informovat na jakou smlouvu mám vykonávat svou práci, aby mi nebyla krácena renta. Když jsem dělal na zkrácený pracovní poměr a nebyla práce, tak mi byl nucen zaměstnavatel dát neplacené volno. Tím chápu, že neplacené volno se nepočítá do renty a doplatí mi do určeného průměru jen fond pracovní doby, který jsem skutečně odpracoval. Šel jsem tedy jinam a dělám na dohodu o pracovní činnosti až na 40 hodin týdně. Práce přes zimu není tolik, takže můj fond pracovní doby byl pouze 56 hodin za měsíc. Náhradu za ztrátu na výdělku jsem dostal pouze za tyto hodiny. Myslel jsem, že mi pojišťovna výdělek dopočítá do plného fondu pracovní doby a doplatí mi do průměru jako bych dělal 40 hodin týdně. Pomůže, když budu mít dohodu o pracovní činnosti na 20 hodin týdně a ty odpracuji? Mám na hodinu minimální mzdu. Myslel jsem tedy, že mi odečtou od vypočítaného průměru měsíční minimální mzdu a zbytek mi doplatí. Pojšťovna mi nechce poradit, zřejmě hájí své zájmy.

Petr J.

Odpověď:

Dobrý den,

tzv. renta, neboli náhrada za ztrátu výdělku po pracovní neschopnosti, je pravidelná platba, která má zaměstnanci kompenzovat nižší příjmy kvůli pracovnímu úrazu. Její výše je závislá na tom, kolik si zaměstnanec skutečně vydělá. Její výše se počítá jako rozdíl mezi průměrným výdělkem v době před úrazem a současným příjmem (invalidní důchod a skutečná mzda nebo minimální mzda, pokud je zaměstanec evidován na úřadu práce).

Z toho plyne, že není stanovena jedna výše renty, která by vám měla být vyplácena. Naopak, její výše se mění v závislosti na tom, kolik jste schopen si sám vydělat (čím více si vyděláte, tím menší rentu dostanete).

Ve vašem případě pak jde patrně o to, "optimalizovat" váš pracovní úvazek tak, abyste neměl nižší rentu, přestože nemáte reálné příjmy v určité výši.

Pojišťovna (která vlastně zastupuje vašeho bývalého zaměstnavatele) skutečně nenese riziko, že ve vašem novém zaměstnání nemůžete odpracovat plný počet hodin, tak jak by to odpovídalo vaší pracovní smlouvě, např. kvůli nedostatku zakázek. Myslíme si proto, že nemusí zohledňovat, že váš příjem poklesl např. z důvodu neplaceného volna.

Na druhou stranu, pokud vám pojišťovna krátí rentu v tom smyslu, že počítá jako výchozí částku jen zlomek vaší průměrné mzdu před úrazem, který by odpovídal pracovní době 56 hodin/měsíc, jde z našeho pohledu o problematický postup. Vaše renta je totiž v takovém případě nižší, než kdybyste nepracoval vůbec.

V každém případě se jedná o soukromoprávní spor. Není tedy možné se obrátit na některý správní orgán, aby vám ve vaší situaci pomohl. Pokud byste chtěl spor řešit, bylo by nutné obrátit se na soud. V takovém případě vám doporučujeme obrátit se na některého z advokátů a vaši situaci s ním konzultovat.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

1.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS