Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Únavová zlomenina jako nemoc z povolání?

Dobrý den,

mám zlomený nárt a lékař mi řekl, že se jedná o únavovou zlomeninu. To znamená, že se mi může kost zlomit a ani o tom nemusím vědět. Prý je to z toho důvodu, pokud má člověk fyzickou zátěž (v mém případě je to mé zaměstnání a je to jediná fyzická zátěž). Mohu po zaměstnavateli požadovat nějaké finanční odškodnění a brát to jako nemoc z povolání?

Děkuji za odpověď.

 

Alis

Odpověď:

Dobrý den,

při únavové zlomenině nártu se láme I., II., III. a IV. nártní kůstka v důsledku nadměrného mechanického zatížení (vzniká nejčastěji u sportovců při nadměrné zátěži).

Tato nemoc se neřadí mezi nemoci z povolání, neboť ji nenajdeme na seznamu nemocí z povolání, který je přílohou Nařízení vlády č. 290/1995 Sb. Z tohoto důvodu ani nebude možné žádat jakékoli finanční odškodnění.

Bylo by možné uvažovat o pracovním úrazu, kterým je myšleno také poškození zdraví zaměstnance, pokud k němu došlo nezávisle na jeho vůli krátkodobým, náhlým a násilným působením zevních vlivů při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním – v tomto případě se však nejedná ani o krátkodobé či náhlé působení. Pracovní úraz však může být také úraz, který zaměstnanec utrpěl pro plnění pracovních úkolů. (§ 271k zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce).

Pokud by se opravdu o pracovní úraz jednalo, byl by zaměstnavatel povinen nahradit škodu či nemajetkovou újmu vzniklou tímto pracovním úrazem, ale to za podmínky, že by tato škoda či nemajetková újma vznikla při plnění pracovních úkolů nebo v souvislosti s ním (k tomuto blíže v § 273 a 274 téhož zákona).

Když by se nejednalo ani o pracovní úraz, byla by zde stále možnost uplatňovat náhradu jiné škody na zdraví, která je důsledkem pracovní činnosti. Byla by zde však náročnější dokazovací povinnost na straně zaměstnance, a to prokázat, že ke škodě na zdraví došlo v příčinné souvislosti s porušením právní povinnosti ze strany zaměstnavatele (§ 265 odst. 1 zákoníku práce).

Je třeba si uvědomit, že bude složité prokázat, že daná únavová zlomenina byla způsobena při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním, neboť se nejedná o typický pracovní úraz.

Pokud tedy uvedené shrneme, tak o nemoc z povolání se ve Vašem případě bohužel nejedná (jaké nemoci nemoci jsou nemoci z povolání určuje nařízení), zlomenina může představovat pracovní úraz, nicméně musel by se prokázat její vznik v souvislosti s plněním pracovních úkolů.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

11.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS