Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úmrtí manžela

Dobrý den,

mám k Vám velikou prosbu. Manžel zemřel 5. den po operaci dvojitého bypassu. Podle znaleckého posudku byla příčinou smrti elektromechanická disociace, nejspíše v důsledku krvácení do levého hemothoraxu. Podle posudku je pravděpodobné, že krvácení mohlo vzniknout po odstranění centrálního žilního katetru, ale ještě spíše po odstranění epikardiální elektrody.

Prosím Vás o odpověď, kdo tyto výkony může provádět, zda lékař nebo sestra. Jedná se o velké specializované pracoviště.

Děkuji Vám za odpověď.

 

Odpověď:

Dobrý den,

Obecně se náplní činnosti všeobecné zdravotní sestry zabývá § 4 vyhlášky Ministerstva zdravotnictví o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků (online dostupná například zde). Zde je mimo jiné stanoveno, že všeobecná zdravotní sestra vykonává bez odborného dohledu úkony základní i specializované ošetřovatelské péče.

Základní ošetřovatelskou péčí je soubor činností zaměřených na udržení, podporu a navrácení zdraví a uspokojování biologických, psychických a sociálních potřeb.

Specializovanou ošetřovatelskou péčí je potom základní ošetřovatelská péče, která je prováděna u pacientů, jejichž zdravotní stav nebo léčebný a diagnostický postup výrazně omezuje jejich běžné denní aktivity a je zde riziko narušení základních životních funkcí nebo je jejich selhání reálné apod.

Ve spolupráci s lékařem se všeobecná zdravotní sestra také podílí na preventivní, léčebné, diagnostické, rehabilitační, neodkladné nebo dispenzární péči (viz § 5 odst. 3 zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání, online naleznete například zde).

Bohužel nedokážeme posoudit přímo úkon odstranění centrálního žilního katetru nebo odstranění epikardiální elektrody, neboť jsme pouze právní poradnou. Ale pokud by se jednalo o úkony, které by odpovídaly právě výše zmíněné základní nebo specializované ošetřovatelské péči, všeobecná zdravotní sestra je může vykonávat i bez přímého dohledu lékaře. Doporučujeme Vám obrátit se v tomto ohledu zejména přímo na nemocnici, kde byl Váš manžel ošetřován, popřípadě na Českou lékařskou komoru (odkaz naleznete zde), s dotazem, jestli se v tomto případě jednalo o úkon ošetřovatelské péče, či nikoliv.

Obecným požadavkem poskytování lékařské péče je ovšem i postup tzv. “lege artis“, tedy na náležité odborné úrovni. Náležitou odbornou úrovní se dle zákona o zdravotních službách (§ 4 odst. 5 – online dostupný například zde) myslí poskytování zdravotních služeb podle pravidel vědy a uznávaných medicínských postupů, při respektování individuality pacienta, s ohledem na konkrétní podmínky a objektivní možnosti.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

13.7.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS