Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Povinnost zaměstnance

Dobrý den.

Jsem zaměstnán deset let u jedné společnosti. Před dvěma lety mi zjistili revmatoidní artritidu. Jsem jako zaměstnanec povinen o této skutečnosti informovat závodního lékaře při periodické prohlídce?

Děkuji za odpověď.

Zaměstnanec

Odpověď:

Dobrý den,

ano, zásadně k tomu povinen jste. Vyplývá to z ust. § 41 odst. 1 písm. d) zákona o zdravotních službách. Pracovnělékařské služby jsou sice upraveny v jiném zákoně (z. o specifických zdravotních službách, č. 373/2011), ten ale odkazuje v otázkách sebou samým neupravených na zákon o zdravotních službách. Podle dotčeného ustanovení jste povinen ošetřujícího zdravotnického pracovníka pravdivě informovat o dosavadním vývoji zdravotního stavu, včetně informací o infekčních nemocech16), o zdravotních službách poskytovaných jinými poskytovateli, o užívání léčivých přípravků, včetně užívání návykových látek, a dalších skutečnostech podstatných pro poskytování zdravotních služeb.

Ošetřujícím lékařským pracovníkem podle definice v ust. § 3 odst. 2 zákona o zdravotních službách je i lékař poskytující pracovnělékařské služby.

K dalším oznamovacím povinnostem

Pro úplnost ještě zmníníme některé další oznamovací povinnosti zaměstnance v souvislosti s péčí o zdraví:

Poskytovateli pracovnělékařských služeb (tj. závodnímu lékaři) musíte oznamovat známé nebo podezřelé skutečnosti související s ochranou zdraví při práci (viz ust. § 56 zákona o specifických zdravotních službách). To například znamená, že pokud by hrozilo, že kvůli svému onemocnění utrpíte pracovní úraz (nebo jinému jej způsobíte) či způsobíte škodu, měl byste takové onemocnění hlásit, jinak je to čistě Vaše soukromá věc. V dotčeném ustanovení naleznete i další své povinnosti při pracovnělékařské prohlídce.

Dále jste rovněž povinen oznamovat veškeré pracovní úrazy, své, pokud Vám to zdravotní stav dovolí, i cizí, jichž jste svědkem, a to bezodkladně (ust. § 106 odst. 4 písm. h) zák. práce).

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 5791. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

Vaše Férová nemocnice

17.10.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS