Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

podpurci doba

Jsem v pracovní neschopnosti již déle jak 5 měsíců jenom díky nekonečným objednacím lhůtám na jednotlivá vyšetření. Proto by se tento čas strávený čekáním mezi jednotlivými vyšetřeními logicky měl odečíst z celkového počtu pracovní neschopnosti - 180-380 kalendářních dní. Chápu to jako trest za to, že jsem si vůbec dovolil být takto dlouho v pracovní neschopnosti. Není tajností, že česká správa sociálního zabezpečení a veřejná zdravotní pojišťovna si i vážně nemocné pacienty bere jako rukojmí, aby dále nemuseli vyplácet nemocenské dávky.

jany gou

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel jsem z Vaší zprávy nebyl schopen rozpoznat dotaz, na který hledáte odpověď. Podle všeho nejste spokojen s nastavením vyplácení nemocenské podpory. Nicméně pro Vaši stížnost jste nevybral vhodného adresáta. My jsme bezplatná právní poradna vedená pod neziskovou organizací, nikoliv moc zákonodárná nebo výkonná České republiky nebo jejich zástupci.

Přesto se Vám pokusím poradit. Podle mého názoru máte tři možnosti, jak věc řešit.

Za prvé, pokud považujete postup ČSSZ za nevhodný nebo v rozporu se zákonem můžete podat stížnost na Ministerstvo práce a sociálních věcí. Kontakt naleznete zde. Pokud nesouhlasíte s postupy pojišťovny můžete podat stížnost České národní bance. Webový formulář pro stížnost naleznete zde. Také můžete své stížnosti směřovat Veřejnému ochránci práv. Kontakt na něj naleznete zde.

Za druhé. Můžete se pokusit iniciovat změnu zákona. Podle článku 41 Ústavy ČR může podávat návrh zákona: poslanec, skupina poslanců, Senát, Vláda nebo zastupitelstvo vyššího samosprávního celku (kraje nebo hl. města Prahy). Můžete tedy zkusit oslovit některý z těchto subjektů a nastínit svou vizi změny zákona o nemocenském pojištění.

Za třetí. Pokud shledáváte, že zdravotnictví u zahraničních sousedů za lépe fungující, můžete využít své právo na volný pohyb osob, který vám garantuje Evropská unie.

S pozdravem,                                                                                                 

Vaše Férová nemocnice

6.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS