Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pád na mokré podlaze v supermarketu

Dobrý den,

potřebovala bych prosím poradit v této zaležiitosti. Uklouzla a upadla jsem v supermarketu na mokré neoznačené podlaze a utrpěla otřes mozku s následnou hospitalizací a dalšími kontrolami u lékařu. Jak mohu uplatňovat odskodneni u obchodního řetězce?

Děkuji za odpověď


 

Odpověď:

Dobrý den,

Váš právní případ představuje civilní spor mezi provozovatelem supermarketu a zákazníkem. Odpovědnost provozovatele za újmu Vám vzniklou může být zásadně založena dvěma zákonnými ustanovení, a sice ust. § 2924 anebo § 2910 občanského zákoníku.

První z nich stanoví odpovědnost provozovatele za újmu způsobenou provozní činností, věcí při provozu použitou anebo vlivem provozní činnosti na okolí. Ve Vašem případě se může jednat zejména o újmu způsobenou věcí použitou při provozní činnosti. Touto věcí jsou úklidové prostředky užité při provozu závodu. Nicméně provozovatel se odpovědnosti může zprostit, prokáže-li, že vynaložil veškerou péči, kterou lze rozumně pokračovat, aby ke škodě nedošlo. Důvodem zproštění by tedy byla například skutečnost, že v provozpovně byla rozmístěna upozornění "Pozor, mokrá podlaha!". V případném soudním sporu nese žalobce (Vy) důkazní břemeno o tom, že vznikla újma a že byla zapříčiněna věcí použitou při provozu závodu (vlhknou podlahou). To můžete prokázat například svědeckou výpovědí nebo záznamem o výjezdu sanitky, pokud z nich tyto skutečnosti vyplynou. Naopak provozovatel nese důkazní břemeno o tom, že umístil v provozovně vhodná upozornění.

Druhé ustanovení stanoví, že kdo poruší zákonnou povinnost a zasáhne tak do absolutního práva poškozeného (právo na ochranu zdraví), nahradí újmu tím vzniklou. Musela byste tedy dohledat konkrétní zákonnou povinnost, která byla porušena. Mohlo by se jednat například o ust. § 2900 (všeobecná prevenční povinnost), které každému stanoví povinnost předcházet vzniku újmy u jiných osob, vyžadují-li to zvyklosti soukromého života. V tomto případě budete muset provozovateli v soudním sporu prokázat, že vznikla újma, že porušil právní povinnost, která vyvěrá ze zvyklostí soukromého života, že tak učinil úmyslně nebo alespoň z nedbalosti a že toto jeho porušení vedlo k tomu, že Vám újma vznikla. Vaše důkazní povinnost bude etdy značně rozsáhlá.

Spory o náhradu škody patří k typově složitějším, proto Vám doporučujeme obrátit se na advokáta. Seznam advokátů naleznete zde.

Zvažte, zda se před soudním řešení sporu nepokusit o smírnou dohodu s obchodním řetězcem.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

17.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS