Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mám nárok na body?

Dobrý den,

moc Vás prosím o radu. Jsem pojištěna u nejmenované pojišťovny. Měla jsem 2krát po sobě distorzi kotníku, ten druhý úraz byl bohužel horší, dostala jsem sádru až pod koleno a do třech dnů jsem měla podezřeni na trombózu. Bylo mi vyplaceno pouze denní odškodné, na body prý nemám nárok. Je to pravda? I kdyby lékař vypsal body, nárok na body nemám. Prosim Vás moc o radu.

Děkuji

Korcule

Odpověď:

Dobrý den,

Pokud jste úraz utrpěla v souvislosti s výkonem zaměstnání, vzniká Vám právo na bodové ohodnocení tohoto úrazu a jeho odškodění. Je nutné, aby Vám byl vydán lékařský posudek, který Váš úraz ohodnotí body. Při pracovním úrazu vydává tento posudek nejčastěji lékař, který Vám úraz ošetřil, ale také praktický lékař nebo odborný lékař.

Bližší informace můžete získat z nařízení vlády o odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání (dostupné online například zde).

Pokud se ve Vašem případě nejedná o pracovní úraz, je výše a způsob výpočtu odškodění již na Vaší pojišťovně a na smlouvě, kterou jste s ní uzavřela. Obvykle je u této smlouvy příloha s tabulkami, kde je stanoveno, jak je konkrétní úraz hodnocen. Doporučili bychom Vám obrátit se přímo na oddělení Vaší pojišťovny, aby Vám  o možném souběhu denního odškodného i bodového ohodnocení úrazu řekli více.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

29.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS