Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mám jako OZZ nárok na 12ti měsíční odstupné při nemoci z povolání?

Dlouhodobě marodím s astma bronchiale, v důsledku onemocnění nemoci z povolání. Jsem zaměstnanec na HPP se smlouvou na dobu neurčitou, u firmy na automobilové díly, a protože došlo k tkz. reexpozičnímu testu teprve 22. 3. 2018, s velkou alergickou reakcí, předpokládám, že bude celé řízení nemoci z povolání schváleno. Protože se zaměstnavatel může odvolávat, může se celé řízení o nemoci z povolání protáhnout až na 4 měsíce. Současně jsem OZZ, na základě té samé diagnózy.
Doba podpůrčí doby nemocenské mi končí 4. 4. 2018. tedy za pár dnů. Posudkový lékař OSSZ mě upozornil, že na astma bronchiale se podpůrčí doba neprodlužuje, ani když jsem konstatovala, že je tato nemoc vyvolána pracovním prostředím a tutíž možnost vyléčení existuje. Koncem podpůrčí doby zanikne nárok na nemocenské.
Jak se mám zachovat? Mám zůstat bez nároku na nemocenské v pracovní neschopnosti a čekat na ukončení řízení nemoci z povolání? Kdo v tomto případě hradí zdravotní pojištění? Zaměstnavatel, nebo si ho musím platit sama, i když jsem stále zaměstnaná? Je v kompetenci mého ošetřujícího lékaře mi dobu pracovní neschopnosti nechat plynout i po 4.4. 2018?
Nebo mohu jako OZZ ukončit pracovní neschopnost, závodní lékař mě do zaměstnání nepustí díky dlouhodobé ztrátě pracovní schopnosti, (zaměstnavatel mi pravděpodobně vhodnou práci nenabídne) a zaevidovat se na úřadě práce ještě před skončením řízení o nemoci z povolání? Pokud ale nebudu mít v ruce rozhodnutí o ukončení řízení o nemoci z povolání, jak dokážu ods. d)? Mám jako OZZ vůbec nárok na 12ti měsíční odstupné, nebo mi bude zaměstnavatel vyplácet rentu od začátku?, tedy od kdy?
Nároky týkající se odškodnění nemocí z povolání znám, ale nevím jak se zachovat pokud jsem OZZ. A hlavně nechci přijít o 12ti měsíční odstupné.
Velmi Vám děkuji

Silvinka

Odpověď:

Dobrý den,

To, jestli jste nebo nejste osobou zdravotně znevýhodněnou, nemá vliv na to, jestli vám bude přiznáno 12-ti měsíční odstupné. Pokud vám bude zjištěna nemoc z povolání a váš zaměstnavatel s vámi rozváže pracovní poměr, bude vám podle § 67 odst. 2 zákoníku práce náležet odstupné, ve výši 12-ti násobku průměrné měsíční mzdy.

Co se týče pracovní neschopnosti, může trvat déle než podpůrčí doba. Zdravotní pojištění platí v době jejího trvání stát. Váš lékař tedy může konstatovat, že jste práceneschopná i po skončení podpůrčí doby, stát za vás dále bude platit zdravotní pojištění, ale nebudete mít nárok na nemocenskou.

Osobně bych vám doporučil nastoupit do zaměstnání s tím, že předložíte zdravotní posudek, podle kterého nemůžete vykonávat dosavadní pracovní činnost. Potažmo se budete muset podrobit pracovně lékařské prohlídce. Zaměstnavatel Vás tedy bude muset přesunout na jinou práci. Podle § 41 odst. 1 písmeno b) má povinnost tak učinit. Navíc pokud Vás převede na jinou práci, za kterou by náležela menší mzda, bude muset tento rozdíl doplatit (§ 139 zákoníku práce).

Pokud Vás zaměstnavatel nebude moci převést na jinou práci bude mít pouze jednu možnost, a to ukončit s Vámi pracovní poměr s tím, že Vám vyplatí odstupné, ve výši 12-ti násobku průměrné měsíční mzdy.

K dotazu na rentu. Ta se vyplácí až po přiznání nemoci z povolání. Určuje se jako rozdíl mezi dosahovaným výdělkem před zjištěním nemoci z povolání a po něm.

S pozdravem                          

Vaše Férová nemocnice

 

17.4.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS