Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Formulář

Dobrý den,

od 22. července letošního roku jsem v pracovní neschopnosti po mimopracovním úrazu (úraz nohy). Naposledy jsem byla v pracovní neschopnosti před 15 lety, a tedy jako pacient neznám všechna svá současná práva a povinnosti. Zhruba po týdnu mi zaměstnavatel poslal formulář „Záznam o úrazu“. Nikdy před tím jsem se s ním nesetkala, ale vyplnila jsem ho, a prostřednictvím svého nadřízeného jsem ho poslala zpět zaměstnavateli. Formulář jsem vyplnila a uvedla všechny okolnosti mého úrazu.

Bohužel, je jedna věc, která mi dělá starosti, a mám obavy, aby z toho vedoucí, resp. zaměstnavatel, nevyvozoval nějaká negativní opatření vůči mé osobě. S úrazem jsem navštívila oddělení chirurgie až po týdnu. Týden jsem se snažila chodit do práce, ale přes nesnesitelnou bolest a otok jsem byla nucena nakonec vyhledat lékaře. Toto jsem také uvedla do záznamu o úrazu a nyní mám obavy, abych nebyla sankciována ze strany zaměstnavatele, že jsem ohrozila bezpečnost práce.

Chtěla bych se Vás zeptat na toto - týden jsem chodila do práce, a přes snahu samoléčby jsem musela nakonec vyhledat lékaře. Může zaměstnavatel vyhodnotit moje chování jako ohrožení bezpečnosti práce, pokud by se mi na základě mého úrazu něco stalo? Mohl by mě zaměstnavatel za mé chování sankcionovat?

Děkuji za odpověď.

Věruška

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s naší odpovědí, toto zpoždění bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny. Doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak užitečná.

Jako zaměstnanec máte obecnou povinnost dbát podle svých možností o svou vlastní bezpečnost a o své zdraví. Tato Vaše povinnost vyplývá z § 106 odst. 4 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce. Z Vaší zprávy není zřejmé, jakou práci vykonáváte a zda tedy Váš úraz mohl ohrozit bezpečnost práce. Pokud by tomu tak bylo, odpovědnost za ohrožení bezpečnosti práce byste nesla.

Obecně ale to, že nenavštívíte lékaře ihned po tom, co se Vám stane jakýkoliv úraz, problémem není. Problébem by bylo, pokud byste věděla, že Váš úraz ohrožuje Vaši bezpečnost práce, a i přes to byste lékaře nenavštívila. V takovém případě by Vás mohl čekat postih ze strany zaměstnavatele v podobě odpovědnosti za ohrožení bezpečnosti práce a případný pracovní úraz, který by se Vám v tomto období stal.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 6980. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

7.11.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS