Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Do kdy by měl obvod. lékař vypsat doporučené lázně?

Dobrý den,

už minulý rok mi rehabilitační lékař doporučil lázně, ale obvodní lékař mi je ještě nevypsal. Do kdy se musí vybrat a do kdy by měl ty doporučené lázně obvod.lékař vypsat?

Děkuji.

Viollka

Odpověď:

Dobrý den,

Indikační seznam pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé, který naleznete v přílohách Zákona o veřejném zdravotním pojištění, viz zde, stanoví pro některé nemoci/zákroky lhůtu, do které musí dojít k počátku čerpání lázeňské péče. Záleží tedy na Vašem konkrétním onemocnění, zda Vám mohou být lázně vypsány i s takto velkým odstupem od doporučení.

Pokud budeme na vypsání lázní pohlížet jako na posouzení zdravotního stavu, tak podle § 43 odst. 1 Zákona o specifických zdravotních službách má být posudek vydán do 10-ti dnů, viz zde od podání Vaší žádosti, Váš lékař tedy nenaplňuje požadavky zákona. Upozorněte tedy lékaře na to, že žádost měl už vydat. Případně se můžete obrátit na Vaší zdravotní pojišťovnu, protože Vám lékař brání v přístupu ke službám hrazeným ze zdravotního pojištění.

Informace o postupu lékařů při vypisování lázní naleznete na stránkách VZP, viz zde. Doporučujeme zvážit, zda nezměnit Vašeho praktického lékaře na takového, který Vám bude ochotný vyjít vstříc.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

27.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS