Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mám předepsaný lék, který mě může uškodit

Mám leukémii, zpočátku jsem užíval Sprycel, pak mě lékař předepsal Glivec. Protože jsem měl silné bolesti v kyčli a toto je uvedeno v příbalovém letáku, chtěl jsem po lékaři, aby mě vrátil Sprycel, protože v brožuře, kterou mám od tohoto lékaře je uvedeno, že Sprycel je šetrnější, ale on to odmítl. Navíc jsem se dočetl v článku lékaře, který testoval Glivec, že může způsobit zhoršení zeleného zákalu, který mám.

pacient

Odpověď:

Dobrý den,

pacient má dle zákona o zdravotních službách právo rozhodovat, zda mu bude poskytnuta zdravotní péče navrhnutá lékařem či ne. Není možné však nařizovat lékaři, jak má léčit. Lékař má zákonnou povinnost léčit pacienta na náležité odborné úrovni - dle pravidel vědy a uznávaných medicinských postupů s ohledem na konkrétní podmínky a oběktivní možnosti.

Doporučujeme Vám zeptat se lékaře z jakého důvodu Vám předepsal tento nový lék. Léky Sprycel a Glivec mají odlišnou účinnou látku dle databáze léků, možná to je důvodem, proč Vám lékař medikaci změnil. Pokud si myslíte, že postup Vašeho lékaře není na náležité odborné úrovni (například že Vám změnil léčbu kvůli finanční náročnosti původní léčby), máte možnost na něj podat stížnost. Vše o stížnostech se můžete dočíst zde.

Můžete se také obrátit na Vaši pojišťovnu s dotazem, zda jsou pro proplácení léku Sprycel finanční překážky.

Dalším možným postupem je změna lékaře. Doporučujeme Vám před tímto krokem nejdříve zjistit postoj nového lékaře k Vámi požadovanému léku. To je možné pomocí konzultací, na které máte právo i u jiného lékaře, než je Váš registrující lékař dle zákona o zdravotních službách. Změnit lékaře můžete kdykoli, pouze registrujícího lékaře (praktický, zubní) nesmíte měnit častěji než jednou za 3 měsíce.

Přejeme Vám úspěšné navrácení Vámi požadovaného léku,

s pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

23.10.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS