Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dělení balení léků lékařem

Dceři na pohotovosti v nemocnici doporučili mít pro příště, aby se předešlo možnému opakování laryngitidy konkrétní lék. Dětská lékařka se velmi zdráhala jí lék vydat. Trvala na tom, že má užívat jiný, který již měla, ale nezabíral. Po výměně názorů jí odmítla vydat recept na celé balení a dala nám pouze 2 tabletky. Toto jednání se nám nelíbí. Dcera není dostatečně zabezpečena. Pokud je např. delší volno, lékařka má dovolenou, odjedeme pryč, 2 tabletky nám nemusí stačit. Je vůbec takovéto dělení léků v ordinaci lékaře možné? Příbalový leták jsme si museli dohledat na internetu.
Děkuji

Novák

Odpověď:

Dobrý den,

výdej léků v ordinaci praktického lékaře není standartním postupem a pokud se nejedná o zdraví bezprostředně ohrožující situaci je i v rozporu se Zákonem o léčivech, který praktické lékaře nestanoví, jako osoby oprávněné léky vydávat. Léky mají dle zákona o léčivech vydávat primárně lékárníci, čímž se zákonodárce snaží omezit vliv farmaceutických agentů na lékaře.

Kontrolou neoprávněného vydávání léků je pověře Státní úřad kontroly léčiv, který může ukládat pokuty, jejichž výše může dosahovat až do milionových částek.

Možnost jak dosáhnout vydání Vámi požadovaného léku upravuje také Zákon o léčivech v § 83 odst. 2, v němž stanoví, že lékárník po dohodě s pacientem může vydat i jiný lék se shodnými účinky, pokud si lékař na předpisu výslovně nevymíní předepsání jiného léku.

Doporučujeme Vám, tedy nechat si předepsat lék, který Vám "navrhuje" lékař a v lékárně požádat o vydání léku, který Vám byl doporučen na pohotovosti. Za vhodné považujeme tento postup nejdříve zkusíte zkonzultovat s Vaším lékárníkem.

Vydávání léků v ordinaci a bez příbalového letáku na nás nepůsobí jako příliš profesionální postup, považujeme proto za vhodné informovat Vás o možnosti změnit praktického lékaře, které může využít jednou za tři měsíce a je bezplatná.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

25.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS