Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Závodní lékařka nechce zaměstnankyni nechat pracovat na plný úvazek a doporučuje částečný invalidní důchod

Dobrý den, je mi 38 let. Pracuji přes 20 let jako prodavačka. Letos jsem ukončila půlroční léčbu z důvodu karcinomu levého prsu a chtěla jsem se vrátit do zaměstnání na plný úvazek. Moje závodní lékařka mi ale nedoporučuje fyzickou zátěž kvůli axilární dissekce (odebrání uzlin v podpaždí), doporučuje částeční inv. důchod. Ještě vyžaduje celou mojí dokumentaci - výpis od obvodní lékařky. Já s tím nesouhlasím. Chci chodit k obvodní lékařce nadále, která mimochodem neshledává žádné omezení mé dosavadní práce na plný úvazek. Prosím, nechci se s tím smířit, ale pokud mě zaměstnavatel přeřadí z plného úvazku na poloviční, můžu pracovat na poloviční úvazek i po přiznání částečného inv. důchodu? A opravdu nemůžu pracovat na plný úvazek? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

proti posudku závodní lékařky jste měla možnost podat odvolání. Poučení o možnosti podat odvolání by mělo být součástí posudku. Nevíme však, zda jste se odvolala.

Co se týče poskytnutí zdravotnické dokumentace, odkazujeme na dřívější zodpovězený dotaz.

V současnosti, pokud jste nepodala odvolání a posudek závodní lékařky tak nebude přezkoumán, můžete požádat svého zaměstnavatele o to, aby znovu nechal závodní lékařkou zhodnotit Váš zdravotní stav. Můžete se pokusit doložit zlepšení Vašeho zdravotního stavu novými lékařskými zprávami apod. Závodní lékařka tak třeba změní svůj názor. Názor Vaší obvodní lékařky není rozhodující, může to být jedním z podkladů pro závodní lékařku. Je třeba si uvědomit, že prací závodního lékaře je také chránit zdraví zaměstnance, tudíž s ohledem na znalost povahu práce by měl závodní lékař posuzovat, zda je určitá práce vhodná pro konkrétního zaměstnance a pokud ano, tak případně s jakými omezeními.

Můžete si zkusit požádat o částečný invalidní důchod, jak Vám doporučuje závodní lékařka. Pokud závodní lékařka v posudku stanoví, že Váš zdravotní stav Vám umožňuje pracovat na poloviční úvazek, pak zaměstnavatel toto musí respektovat a měl by Vás nadále zaměstnávat jen na poloviční úvazek. Pracovat na poloviční úvazek je možné i po přiznání invalidního důchodu. Pokud by Vás přes nesouhlas závodní lékařky zaměstnavatel nechal pracovat na plný úvazek, dopustil by se porušení zákoníku práce.

Vaše Férová nemocnice

14.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS