Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změna stupně invalidního důchodu

Dobrý den,

pobírám invalidní důchod prvního stupně. Po mnohočetných operacích, jsem požádala o změnu stupně ID a tím o přehodnocení zdravotního stavu, který je dlouhodobě nepříznivý. Vše na doporučení mé obvodní lékařky. O změnu jsem žádala 3 měsíce od poslední operace, kdy jsem byla v pracovní neschopnosti. Posudkový lékař mi sdělil, že musím být nemocná nejméně 6 měsíců a z ordinace mě " vyprovodil ".

Na můj dotaz zda budu písemně vyrozuměna, odpověděl, že je to, jako bych u něj vlastně ani nebyla a žádné rozhodnutí mi nevydal, ani mi nebylo doručeno. Mezi ukončením minulé pracovní neschopnosti (31.5.2014) a začátkem nové pracovní neschopnosti (od 1.10.2014 uplynuly pouze 4 měsíce, než jsem musela podstoupit další operaci, a PN stále trvá. Jak mám postupovat dále?

Měl posudkový lékař právo takto postupovat?

Děkuji

lenka

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s odpovědí, které bylo způsobeno velkou pracovní vytíženosti poradny, doufáme, že odpověď bude i tak alespoň z části přínosná.

K invalidním důchodům odkazujeme v podrobnostech na náš web, viz zde. Pokud z Vašeho dotazu chápeme správně, Váš zdravotní stav se stále vyvíjí, čímž je ztíženo posouzení Vašeho zdravotního stavu jako dlouhodobě nepříznivého i míry této nepříznivosti.

O přiznání invalidního důchodu (či změně jeho stupně) nerozhoduje posudkový lékař ale na základě jeho posudku Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Podnětem k řízení o přiznání invalidního důchodu je žádost, kterou jste jí podala, na vyhotovení rozhodnutí má ČSSZ lhůtu 90 dnů. Z Vašeho dotazu není zřejmé, zda tato lhůta uplynula či nikoliv, každopádně Vám doporučujeme obrátit se na Vaši místně příslušnou správu ČSSZ a zjistit aktuální stav řízení o Vaší žádosti, kontakty na ČSSZ naleznete zde.

Po té co obdržíte rozhodnutí ČSSZ, můžete proti němu podat námitky, v nichž se můžete namítat i to, že Váš zdravotní stav nebyl řádně posouzen. V podrobnostech odkazujeme na náš web, viz výše.

Postup posudkového lékaře na nás z Vašeho dotazu nepůsobí příliš vstřícně, nicméně neshledáváme v něm, takovou míru pochybení, aby byl dán důvod např. ke stížnosti na jeho chování.

S přáním úspěchu ve Vaší věci,

Vaše Férová nemocnice

23.2.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS