Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změna místa pobytu v době pracovní neschopnosti

Dobrý den,

prosím o radu. Manželovi se stal 21. 7. pracovní úraz, doba léčení byla lékařem stanovena na 6 až 8 týdnů, 15. 8. máme jet na dovolenou do Chorvatska. Manžel pracuje u hasičského záchranného sboru a momentálně je v režimu pracovní neschopnosti. Co máme udělat, abychom mohli odjet?

 

Děkuji.

 

Odpověď:

Dobrý den,

 

jestliže chce manžel během nemocenské změnit místo svého pobytu, tj. ve Vašem případě odjet na zahraniční dovolenou, může Vám tuto změnu povolit Váš ošetřující lékař, ale jen po předchozím souhlasu příslušného orgánu nemocenského pojištění, kterým je v případě Vašeho manžela - příslušníka hasičského záchranného sboru, Ministerstvo vnitra. Váš manžel tedy potřebuje podat žádost na povolení změny místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti z důvodu pobytu v cizině. Tuto žádost lze vyplnit také elektronicky, a to na těchto webových stránkách. K žádosti je nutné připojit vyjádření ošetřujícího lékaře s odůvodněním změny pobytu. Vyplněnou žádost i s nezbytnou přílohou (vyjádření lékaře) pak můžete zaslat na Ministerstvo vnitra elektronicky, poštou nebo jej můžete zanést osobně. 

Podatelna Ministerstva vnitra sídlí v Praze 4 na Náměstí Hrdinů 1634/3 a její úřední hodiny jsou následující: 

 

pondělí a středa

od 8:00 do 16.45 hodin

úterý a čtvrtek

od 8:00 do 16.00 hodin

pátek

od 8:00 do 14.45 hodin

 

Poštovní adresa je:

PO BOX 21/OZZ

170 34 Praha 7

Na dodatkové informace se případně můžete zeptat telefonicky na čísle 974 827 551.

 

Pokud Vám Ministerstvo vnitra souhlas neudělí, je třeba dovolenou přesunout. V případě, že již není možné dovolenou přesunout, existuje ještě možnost režim pracovní neschopnosti ukončit. Problematika ukončení pracovní neschopnosti ze strany zaměstnance je poměrně komplikovaná a nepanuje jednoznačný názor, jak k takovému jednání lékaři přistupují.

Pokud by Váš manžel skutečně chtěl režim pracovní neschopnosti ukončit a oznámil by to svému ošetřujícímu lékaři, pravděpodobně by se na jeho jednání pohlíželo jako na neposkytování součinnosti lékaři. Lékař je v případě, že mu pacient neposkytuje součinnost, oprávněn ukončit péči o pacienta, jak stanovuje § 28 odst. 2 písm. e zákona o zdravotních službách. Váš manžel by po ukončení režimu pracovní neschopnosti mohl odcestovat na dovolenou. Jak jsme ale uvedli, záleží pouze na vůli lékaře, zda Vašemu manželovi povolí ukončit režim pracovní neschopnosti.

Pokud by lékař povolil ukončení režimu pracovní neschopnosti a Váš manžel  by se chtěl po návratu z dovolené opět vrátit do režimu pracovní neschopnosti, záleží opět na vůli ošetřujícího lékaře. Stále totiž platí, že Váš manžel přestal poskytovat součinnost a ošetřující lékař na základě této skutečnosti péči o Vašeho manžela ukončil. Jiná situace by nastala, pokud by se stav Vašeho manžela během dovolené zhoršil. V takovém případě by byl lékař povinen Vašeho manžela přijmout na základě ustanovení § 48 odst. 3 zákona o zdravotních službách, které uvádí, že je povinností lékaře přijmout pacienta v případě, že se jedná o neodkladnou péči.

Pokud by se Váš manžel rozhodl na dovolenou odjet, aniž by ukončil režim pracovní neschopnosti či si změnil místo pobytu, hrozí mu sankce ze strany orgánu sociálního zabezpečení. Orgán sociálního zabezpečení kontroluje dodržování režimu pracovní neschopnosti podle § 76 zákona o nemocenském pojištění. V případě, že Váš manžel nedodrží režim pracovní neschopnosti, může být sankcionován a výplata nemocenských dávek mu může být krácena nebo odňata na základě § 125 odst. 1 zákona o nemocenském pojištění. Může se také stát, že orgán správy  sociálního zabezpečení bude požadovat výplatu již vyplacených dávek nemocenského na základě § 125 odst. 2 zákona o nemocenském pojištění. Tento postup tedy v žádném případě nedoporučujeme.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

10.8.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS