Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změna kliniky nemocí z povolání - je to možné?

Dobrý den, 

mohli byste mi, prosím, poradit, zda mohu po absolvování vodního chladového testu přejít - tedy změnit Kliniku nemocí z povolání?

Konkrétně odejít z Krajské nemocnice, na jinou Kliniku nemocí z povolání.

Vodní test byl zkrácen, ve zprávách jsou uvedeny jiné  údaje než uvádím. Jakákoliv dohoda je nemožná.

Jak mám v tomto případě postupovat?

Prosím o odpověď v co nejkratším možném termínu. 

Děkuji za Vaši odpověď

Odpověď:

Dobrý den,

z popisu Vaší situace vyplývá, že pravděpodobně došlo v průběhu posuzování Vašeho zdravotního stavu k určitých pochybením ze strany Kliniky. Posoudili jsme Vaší situaci a doporučujeme Vám následující postup.

Můžete nejprve podat na Kliniku pro nemoci z povolání stížnost k Ministerstvu zdravotnictví, které udělilo povolení k činnosti Kliniky. Ministerstvo zdravotnictví pak prošetří Vaše námitky vůči postupům Kliniky a může podstoupit další případné kroky. Ve stížnosti uveďte, v čem spatřujete pochybení Kliniky, jak probíhala jednotlivá vyšetření, že byly zaneseny chybné údaje v evidenci apod. Je možné, že Klinika nepostupuje ve zjišťování zdravotního stavu pacienta úplně a tím porušuje své povinnosti. Kontakt na Ministerstvo zdravotnictví naleznete na jejich internetových stránkách.

Ve Vašem případě spíše nedoporučujeme změnu Kliniky - pacient totiž nemá možnost si v pracovním lékařství vybrat svého jiného lékaře nebo jiného poskytovatele služeb (jako tomu je u praktických lékařů). Pokud odmítnete další vyšetření a tím ukončíte spolupráci s Klinikou, znamenalo by to automatické posouzení tím způsobem, že nemocí z povolání netrpíte (což se zaznamenává do zdravotnické dokumentace; toto nejspíš není Váš cíl). Příslušnost Kliniky se určuje při podání žádosti o odborné posouzení zdravotního stavu (například podle místa zaměstnání nebo místa trvalého pobytu) a následné změny pak již pravděpodobně nejsou možné. Bude pravděpodobně lepší podstoupit posudkový proces a vyčkat na rozhodnutí (může být i kladné). Pokud by Vám nebylo vyhověno, můžete proti rozhodnutí činit další kroky.

Neúplnost zjištění zdravotního stavu znamená určitou možnost se proti posudku o neuznání nemoci z povolání účinněji bránit. Pokud dostanete do ruky Posudek, kterým se nemoc z povolání neuznává (ale zároveň nebyly dodrženy všechny postupy), můžete podat žádost o přezkum rozhodnutí do 10 dní od doručení posudku, a to poskytovateli služeb, který posudek vydal (o tom byste měl být poučen v posudkovém rozhodnutí). V žádosti o přezkum vymezte, v čem Klinika pochybila a proč byl zjištěn zdravotní stav nesprávně. Je možné se při sepsání žádosti o přezkum poradit s advokátem, který se medicínským právem zabývá a pomůže Vám ji sepsat kvalitněji.

Klinika pak musí znovu posoudit celou situaci a buďto první posudek zrušit a vydat nový, nebo postoupit posuzování příslušnému správnímu orgánu (Ministerstvo zdravotnictví). To může dané rozhodnutí také zrušit, zejména z důvodu, že nebyl dostatečně a úplně zjištěn zdravotní stav apod.

Abychom to tedy shrnuli - doporučujeme podstoupit zbytek posudkové péče a vyčkat na rozhodnutí. V případě zamítavého rozhodnutí se pak braňte opravnými prostředky, které jsme nastínili výše. Nedoporučujeme změnu Kliniky - zřejmě by nevedlo k žádanému účinku. Mimoto můžete už nyní podat stížnost k Ministerstvu zdravotnictví.

Vaše Férová nemocnice

2.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS