Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zlepšující se zdravotní stav a vestibulární syndrom

Dobrý den, mohu si zažádat o invalidní důchod, pokud trpím vestibulárním syndromem a situace se lepší, mám stále závratě. Děkuji za odpověď.

vajiva

Odpověď:

Dobrý den.

 

Pokud Vašemu dotazu dobře rozumím, trpíte vestibulárním syndromem, Vaše onemocnění se zlepšuje, ovšem ne natolik, aby bylo bez příznaků, neboť stále trpíte závratěmi. Chtěla byste zjistit, zdali máte nárok na invalidní důchod.

 

Odpověď na Váš dotaz shrnu do tří bodů. V prvním odpovím na otázku, zdali je možné získat invalidní důchod při onemocnění vestibulárním syndromem, v druhém jak je tomu (příp. by mohlo být) ve Vašem případě a ve třetím se podíváme na praktické doporučení.

1) Pro získání invalidního důchodu musíte zároveň splnit několik podmínek:

 

a) nedosáhla jste ještě věku 65 let nebo důchodového věku, je-li důchodový věk vyšší než 65 let

b) stala jste se invalidním pro invaliditu prvního, druhého nebo třetího stupně

c) získala jste potřebnou dobu pojištění nebo jeho invalidita vznikla následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání

d) nesplnila jste podmínky nároku na starobní důchod

e) nedosáhla jste ještě důchodového věku v případě, že Vám byl přiznán starobní důchod

 

Jednoduše řečeno, pokud jste tedy mladší než 65 let, platila jste sociální pojištění a zároveň ještě nemáte nárok na starobní důchod, můžete invalidní důchod získat, pokud jste dosáhl invalidity 1.-3. stupně. Tyto stupně invalidity jsou upraveny v § 39 zákona o důchodovém pojištění, ve kterém stojí:

 

„Pojištěnec je invalidní, jestliže z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu nastal pokles jeho pracovní schopnosti nejméně o 35 %.

Jestliže pracovní schopnost pojištěnce poklesla

a) nejméně o 35 %, avšak nejvíce o 49 %, jedná se o invaliditu prvního stupně,

b) nejméně o 50 %, avšak nejvíce o 69 %, jedná se o invaliditu druhého stupně,

c) nejméně o 70 %, jedná se o invaliditu třetího stupně.“

 

Získat invalidní důchod při onemocnění vestibulárním syndromem je možné, záleží ale, jakou práci vykonáváte. Pokud Vám tento syndrom způsobil (způsobuje) pokles pracovní schopnosti nejméně o zmíněných 35%, pak ano, nárok na invalidní důchod máte.

 

2) Zlepšuje-li se Vaše situace, nicméně diagnóza stále trvá, je potřeba opět vyjít z podmínek uvedených v bodu 1. Pokud stále trvá výrazný pokles pracovní schopnosti i přesto, že se Vaše situace zlepšuje, budete mít nárok na invalidní důchod.

 

3) Předpokládám, že se Vám honí hlavou otázka, jestli splňujete nebo nesplňujete výše uvedený pokles ve výši alespoň 35% Vaší dosavadní pracovní schopnosti, abyste dosáhl alespoň invalidity prvního stupně.

 

Přesný postup pro hodnocení procentuálního poklesu racovní schopnosti upravuje vyhláška o posuzování invalidity, viz zde. V závislosti na závažnosti postižení může být dle uvedené vyhlášky pro poruchy vestibulárního ústrojí přiznán pokles pracovní schopnosti až o 70%.  Nejjednoduším způsobem, jak zjistit jaká míra poklesu bude přiznána va Vašem případě, je podat si žádost na přiznání invalidního důchodu u České správy sociální zabezpečení na formuláři, který Vám na místě pomůže vyplnit úřednice. Následně budete pozván k posudkové komisi, která zhodnotí Váš zdravotní stav.

Pokud bude mít ČSSZ nějaké nejasnosti, např. ohledně toho, jestli splňujete nebo nesplňujete předpoklady pro přiznání důchodu, vyzve Vás k doplnění těchto skutečnotí, popř. Vás navede, jaké potvrzení nebo jiný dokument bude pro rozhodnutí o přiznání nebo nepřiznání invalidního důchodu potřebovat. Pokud by Vám důchod nebyl přiznán, lze proti rozhodnutí orgánu sociálního zabezpečení ve věcech důchodového pojištění podat písemné námitky do 30 dnů ode dne oznámení tohoto rozhodnutí.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

18.12.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS