Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zaměstnavatel mě nutí podat výpověď

Dobrý den,

chtěla bych Vás požádat o radu. Byl mi zjištěn tzv. Raynauduv fenomén, pracovala jsem v zaměstnání, kde jsem byla neustále v lednicích a mrazácích bez ochranných prostředků. Zaměstnavatel neřešil. Byl mi uznán invalidní důchod 1. stupně a 5.10. jdu k lékařské komisi kvůli nemoci z povolání. Zaměstnavatel mě nutí podepsat výpověď z mé strany, ale četla jsem, že pak nemám nárok na odstupné. Poraďte mi prosím, jak mám postupovat dál a zda mi ukončením zaměstnání nezanikne nárok na nemoc z povolání a bolestné.

Děkuji.

Jana

Odpověď:

Dobrý den,

k podepsání výpovědi ze strany zaměstnance nedoporučujeme přistupovat a zaměstnavatel by Vás k němu neměl nutit, pokud by nátlak přesahoval únosnou mez zvažte, zda se neobrátit na Státní úřad inspekce práce kontakt viz zde. Nárok na bolestné a nemoc z povolání by tím sice pravděpodobně nebyl zasažen, ale zmařilo by to Vaši šanci na výplatu případného odstupného, viz § 67 zákoníku práce (zde), a vedlo by to ke snížení případné podpory v nezaměstnanosti, viz zde.

Doporučujeme Vám tedy výpověď nepodávat a požádat zaměstnavatele, aby Vás převedl na jinou práci, kterou Vám na základě zákoníku práce musí zajistit, pokud Vám váš zdravotní stav neumožňuje konat práci stávající a potvrdil to pracovní lékař (viz zde).

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 5736. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

26.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS