Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

ŽÁDOST O POMOC

Dobrý den,


mám dotaz, jak pomoct mé matce před rokem byla na operaci levé ruky a leveho prsa, jelikož jí zjistili rakovinu, pak chodila na chemoterapii,biologickou chemoterapii a nasledně na ozařování. Neuběhl ani rok od operace a z třetího stupně jí přišlo vyjádření z příslušného úřadu že jí snižují zpátky na druhý, který má již 10 let. Důchod 3. stupně byl cca 10 200 kč a 2.stupěn je cca 5600 kč, kdy není možné, aby z toho vyžila, když nesmí pracovat. Díky zádům nesmí dlouho sedět nebo stát, a od rakoviny nesmí v levé ruce tahat více než 4 kila, aby jí nenarostla tz. sloní ruka, kdy se to pak ani operací nedá vratit.

Jen se chci zeptat zda se proti tomuto rozhodnutí dá nějak postupovat a jestli ano, tak jak a jestli ne, kde můžu požadovat nějakou jinou pomoc.

 

Moc děkuji.

pihanka

Odpověď:

Dobrý den,

 

nejprve bychom se chtěli omluvit za pozdní odpověď, která je způsobena vytížeností naší poradny. 

Existuje hned několik způsobů, kterými se můžete proti rozhodnutí o snížení stupně invalidního důchodu bránit.

O snížení stupně invalidního důchodu rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení. Proti tomuto rozhodnutí ČSSZ můžete podat námitky. Tyto námitky podáváte u orgánu, který rozhodnutí vydal, tedy přímo u České správy sociálního zabezpečení, nebo u kterékoli okresní správy sociálního zabezpečení. Je nutné, abyste námitky podala písemně do 30 dnů ode dne oznámení rozhodnutí. V námitkách dále musíte uvést Vaše jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu, případně jinou adresu pro doručování. Dále je nutné specifikovat, čeho se námitky týkají, tedy že se jedná o námitky proti rozhodnutí toho a toho orgánu, číslo jednací a datum vyhotovení, dále uvedete, co navrhujete jako nápravu – zrušení rozhodnutí, případně jeho změna a odůvodnění (to, že zdravotní stav Vaší matky je hodný vyššího stupně invalidního důchodu). Poté musíte uvést, kterému správnímu orgánu jsou námitky určeny (Česká správa sociálního zabezpečení, okresní správa sociálního zabezpečení. Na závěr námitky podepíšete.

Pokud byste v řízená o námitkách nebyla úspěšná, je možné zvážit správní žalobu. Žalobu v soudním řízení správním lze podat do dvou měsíců ode dne oznámení rozhodnutí o námitkách. V případě, že byste se rozhodla žalobu podat, doporučujeme Vám obrátit se na advokáta. Seznam všech advokátů naleznete zde.

Informace o invalidních důchodech Vám může poskytnout také infolinka České správy sociálního zabezpečení. Call centrum důchodového pojištění České správy sociálního zabezpečení vyřizuje dotazy veřejnosti a informace o důchodech na telefonním čísle 257 062 860 v dobách uvedených zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

2.1.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS