Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyžádání propouštěcího protokolu

Dobrý den. Zaměstnavateli stačilo podepsat prohlášení, že jsem při úraze nebyl podnapilý. V sanitě mi brali krev a chtěli souhlas s poskytnutím údajů Policii ČR. Přesto mi volali z České správy sociálního zabezpečení a vyžádali si propouštěcí protokol z nemocnice, prý aby mi mohli poslat peníze. Tímto řešili, jestli jsem nepil alkohol, s odůvodněním, že jim tato informace chyběla k vyplacení dávky.

burlad

Odpověď:

Dobrý den, 

předpokládáme, že se problém týká vyplácení nemocenského pojištění. Nemocenské pojištění vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení na základě posudku ošetřujícího lékaře. Ze zákona je přitom výše nemocenského pojištění zkrácena na 50%, jestliže si pojištěnec přivodil pracovní neschopnost jako bezprostřední následek své opilosti. Českou správu sociálního zabezpečení proto tyto skutečnosti přirozeně zabývají, a jestliže se ukáže vliv alkoholu, nemocenské pojištění zkrátí.

Dle zákona o nemocenském pojištění mají orgány nemocenského pojištění právo vyžadovat v rozsahu své působnosti sdělení údajů potřebných pro provádění pojištění. Nevidíme tedy pochybení v postupu České správy sociálního zabezpečení, jestliže si vyžádala posudek ošetřujícího lékaře a na jeho základě posuzovala přiznání nemocenského pojištění. Na základě jiného dokumentu by Česká správa sociálního zabezpečení neměla nemocenské pojištění posuzovat a nevidíme souvislost, kterou by měl mít se situací propouštěcí protokol. Informace o požití alkoholu by totiž obsahoval spíše posudek lékaře, který si ČSSZ jistě vyžádala, a nikoli propouštěcí protokol. 

Vaše Férová nemocnice 

 

 

 

17.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS