Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vystavení PN pro cizince

Polák, pracující v Irsku, přišel k nám na plánovaný zákrok, chce vystavit pracovní neschopnost. Můžeme my mu vystavit pracovní neschopenku? Nemá v ČR pojišťovnu, ani u nás nepracuje, ale PN chce po nás. Zákrok si platí. Děkuji za odpověď.

lada

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s naší odpovědí, toto zpoždění bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny. Doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak užitečná.

Potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti pacientovi vystavit můžete, vyplývá to z § 54 a § 57 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění. Ošetřujícím lékařem se rozumí poskytovatel zdravotních služeb, který poskytuje pojištěnci nebo jiné posuzované osobě ambulantní, lůžkovou, lázeňskou léčebně rehabilitační péči. Zda je pacient neschopný práce, to je založeno na základě Vašeho posouzení dle Vašich vyšetření a Vašich znalostí o pracovní činnosti pacienta.

Tento pacient předloží Vámi vystavené potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti zaměstnavateli, který ji pak předloží pojišťovně zaměstnance. Pak je na posouzení této pojišťovny, jak s Vámi vystaveným potvrzením o pracovní neschopnosti naloží.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

12.10.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS