Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyšetření na boreliózu

Mého syna štípl nějaký hmyz, snad muchnička do nohy. Noha mu celá silně opuchla, kolem vpichu se objevila červená skvrna o průměru asi 10 cm. Lékař mu předepsal Augmentin a pozval ho za 3 dny na kontrolu. Protože zlepšení se nedostavilo, spíše naopak, poslal ho na infekční do nemocnice, kde mu dali další Augmentin. Ten teď doužíval. Otok ustoupil, skvrna se zmenšila, ale je to stále divné. Má právo můj syn na vyšetření krve na boreliózu? Může toto vyšetření obvodní lékař odmítnout a z jakého důvodu? Od štípnutí už uplynuly 3 týdny. Děkuji vám za brzkou odpověď.

Eva

Odpověď:

Dobrý den,

v naší poradně nepůsobí žádní lékaři, ale pouze právníci, tudíž Vám nedokážeme na otázku dostatečně odpovědět.

Neexistuje žádná právní norma, která upravuje případy, kdy musí lékař provést vyšetření na boreliózu a kdy nemusí. Každý lékař má povinnost poskytovat zdravotní služby na náležitě odborné úrovni a postupovat v souladu s dostupnými poznatky vědy dle zákona o zdravotních službách. Pacient nemůže vyžadovat po lékaři provádění zákroků a vyšetření, které dle lékaře nejsou v souladu s jeho přesvědčením o nejlepší možné poskytované péči.

U některých nemocí jako např. i boreliózy je inkubační doba, kdy nelze z krevního vyšetření nemoc zjistit, nebo naopak jsou příznaky nemoci natolik silné, že krevní testy ani nejsou potřeba, a ihned se musí začít s léčbou. Více informací o borelióze a testech se můžete dočíst zde. Jestliže byla důvodem odmítnutí krevního vyšetření Vašeho syna lékařem opravdu inkubační doba, můžete za lékařem zkusit znovu jít a zkusit se na vyšetření opět zeptat a případně se zeptat na důvody, proč vyšetření nechce provést.

Pokud se však domníváte, že lékař pochybyl, můžete se obrátit na jiného lékaře nebo podat na svého lékaře stíznost (návod naleznete zde).

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

15.9.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS