Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyhrožování od lékaře - účelově měněná lékařská zpráva

Dobrý den,

mám dotaz, jsem zaměstnána jako zdravotník v nemocnici přes deset let. V tomto zařízení se mnou pracuje i moje kamarádka, která se mnou bydlí v jednom bytě. Máme bohužel stejnou nadřízenou, která se rozhodla mojí kamarádku zničit.

K tomuto využila naší lékařku psychiatrického oddělení, kdy mě odvedla k této lékařce v den, kdy jsem měla starosti v soukromém životě a splín. Tato lékařka se mě zeptala pouze, jak dlouho s kamarádkou bydlím a proč, na což jsem jí odpověděla. Tato lékařka pak skoro po dvou měsících vytvořila lékařskou zprávu s úplně jiným datem vyšetření, kdy datum uvedené na zprávě neodpovídalo skutečnosti a závěrem bylo, že mě moje kamarádka týrá a šikanuje. Toto není vůbec pravda. Naše nadřízená zároveň nastartovala i na moji kamarádku a tu začala vyhazovat z mého bytu, chtěla, aby jí moje kamarádka předala klíče od mého bytu, zakazovat jí kontakt a komunikaci se mnou atd.

Moje kamarádka se z toho psychicky sesypala a skončila v pracovní neschopnosti. Já jsem podala stížnost k rukám této lékařky, že uvádí ve zprávě informace, které jsem jí vůbec neřekla a trvám na opravě této zprávy. Lékařka mě odpověděla, že nic nebude opravovat a že jestli budu podnikat kroky proti ní, bude ona postupovat proti mně také jinak - vyznívá to jako výhružka ze strany lékaře. Moje nadřízená mě také výslovně upozornila, že nesmím nic podnikat a nemám do toho zasahovat. Nevím, co mám dělat, aby byla lékařská zpráva správná s tím, co jsem řekla a jak se proti tomu mohu bránit. Můžete mi prosím poradit? Tento dotaz píši jako pacient ne jako zaměstnanec.

Děkuji

Jiřa

Odpověď:

Dobrý den,

Podle § 93 odst. (1) zákona č. 372/2011 Sb. v současném znění: „Stížnost se podává poskytovateli, proti kterému směřuje; tím není dotčena možnost podat stížnost podle jiných právních předpisů. Podání stížnosti nesmí být osobě, která ji podala, nebo pacientovi, jehož se stížnost týká, na újmu.“ Proto pokud vám bude ošetřující lékařka nebo vaše společná nadřízená vyhrožovat, máte právo se obrátit na soud nebo Českou lékařskou komoru (ČLK).

Pokud tento paragraf poruší, může být ošetřující lékařka sankciována dle § 117 odst. (4) písmena e) zákona 372/2011 Sb. až do výše 100000 Kč.

Pokud lékařka vaši stížnost zamítla a vy s tímto postupem nesouhlasíte, můžete se se stížností obrátit na příslušný správní orgán (ČLK), stížnost se má předat Revizní komisi ČLK. 

Provinilému lékaři může být udělena důtka, pokuta až do 30 000 Kč, může být podmíněně vyloučen (se zkušební dobou 1 až 3 roky) nebo vyloučen, což znamená, že nebude moci vykonávat své povolání.

Co se týče pracovněprávní stránky případu, můžete se obrátit na nadřízenou s požadavkem sjednání nápravy dle § 276 odst. 9 zákoníku práce. Pokud zaměstnanec využije této možnosti, nesmí ho zaměstnavatel postihovat nebo znevýhodňovat proto, že se zákonným způsobem domáhal svých práv. Pokud nadřízená odmítne a i nadále vám bude vyhrožovat, můžete se obrátit na oblastní inspektorát práce. Bližší informace jak postupovat viz zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

17.10.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS