Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vydání posudku nemoci z povolání

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jak dlouho může trvat vydání posudku k nemoci z povolání? Manžel je již od listopadu na nemocenské, jedná se kožní alergii. Před měsícem se sešel se zaměstnavatelem a pracovnicí hygieny, vše bylo sepsáno, ale od té doby čeká. Je to velmi psychicky náročné čekání, jelikož vycházky má jen 4h denně (2 dopoledne a 2 odpoledne). Také nemocenská znamená velký finanční skok pro rodinu. Všude odpovídají, že prostě se musí čekat. Ale jak dlouho?

Děkuji

Lauretta

Odpověď:

Dobrý den,

lékařský posudek týkající se nemoci z povolání musí být podle zákona o specifických lékařských službách vydán do 30 pracovních dnů ode dne obdržení nebo ústního podání žádosti o vydání posudku. Pokud tedy již tato lhůta uběhla a stále nedošlo k vydání posudku, dopustil se tím poskytovatel lékařských služeb správního deliktu a hrozí mu pokuta až do výše 200 000 Kč.

Pokud se domníváte, že již uběhla lhůta k vydání posudku, zkuste nejprve posudkového lékaře, který jej měl vypracovat, kontaktovat a na skutečnost, že se blíží uplynutí této lhůty nebo již uběhla jej upozornit.

Pokud tento postup nepomůže, kontaktujte nadřízený orgán, kterým je zásadně Krajský úřad a informujte jej, že ve Vaší věci došlo k nečinnosti a promeškání lhůty k vydání posudku a dejte tak i podnět k tomu, aby rozhodl o povinnosti posudkového lékaře posudek vydat. Je vhodné si před tím nejdříve vyžádat kopii zdravotnické dokumentace, která by měla mimo jiné obsahovat i údaje ze žádosti dokládající, kdy začala běžet lhůta pro vydání posudku.

V případě nejasností můžete také kontaktovat Českou správu sociálního zabezpečení a blíže se informovat.

Vaše Férová nemocnice. 

6.5.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS