Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vycházky v pracovní neschopnosti

Dobrý den,

jsem dlouhodobě na neschopence a dostala jsem pozvání na svatbu. Chtěla bych vědět, jak mám postupovat, nebo co dělat, abych nemusela pozvánku odmítnout, což by mne moc mrzelo. Mám odpoledne jen 5 hodin vycházku, tudíž bych nemohla být ani na obřadu. Dá se tahle situace řešit s ošetřujícím lékařem, aniž bych musela ukončit neschopenku?

Děkuji.

Hanik

Odpověď:

Dobrý den,

režim dočasně práce neschopného je upraven v § 56 zák. č. 187/2006 Sb. Dle odst. 2 písm. b) tohoto zákona máte povinnost zdržovat se v době dočasné pracovní neschopnosti v místě pobytu a dodržovat rozsah a dobu povolených vycházek. Dle odst. 6 tohoto ustanovení Vám může ošetřující lékař povolit vycházky nejvýše v rozsahu 6 hodin denně, a to v době mezi 7. a 19. hodinou, přičemž lékař musí stanovit konkrétní časové úseky těchto vycházek.

Pokud opustíte místo bydliště mimo stanovenou dobu vycházek a přijde kontrola dle § 76 zák. 187/2006 Sb., bude to bráno jako porušení režimu dočasně práce neschopného, přičemž může být snížena výše dávek nemocenského, případně Vám může být nemocenské i odebráno, a to v souladu s § 52 písm. d) zákona č. 187/2006 Sb. Porušení režimu dočasně práce neschopného v prvních 14 dnech pracovní neschopnosti může být dokonce výpovědním důvodem dle § 52 písm. h) zákoníku práce. Více informací o porušení režimu práce neschopného a jeho následcích můžete nalézt zde.

Pokud tedy potřebujete vycházku v jiném časovém úseku, pak Vám doporučujeme prokonzultovat tuto záležitost s Vaším ošetřujícím lékařem, který může čas vycházek upravit, případně rozdělit na více úseků, tak, aby Vám daný časový úsek vyhovoval lépe. Bohužel, vycházky ve větším rozsahu, než 6 hodin denně, Vám ošetřující lékař dle dikce zákona nemůže povolit.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

18.5.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS