Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vycházky

Zdravím,

kdybych byla na nemocenské a měla odpolední vycházky a jsem sama - může se stát, že dopoledne budu mít bolesti a odskočím si do lékárny pro utišující léky. A v tom u mě byla kontrola. Stačí jako důkaz účet z lékárny nebo jak tuto situaci řešit?

Moc děkuji za rychlou odpověď.

Bára

Odpověď:

Dobrý den,

v průběhu Vaší nemocenské byste v první řadě měla dodržoval režim dočasně pracovně neschopného, a tedy dodržovat Vaším lékařem stanovený režim, abyste se co nejdříve řádně vyléčila. Pokud během vycházek navštívíte lékárnu na základě Vašich bolestí a neporušujete tím řádný režim, tj. například neřídíte, pokud byste řídit neměla, nedopouštíte se podle našeho názoru pochybení.

Ve Vašem případě by podle nás bylo nejvhodnější se nejprve dohodnout s Vaším lékařem na režimu, který Vám bude vyhovovat, a který bude tuto Vámi zmiňovanou situaci náležitě odrážet, například na možnostech zajištění zásoby potřebných léků přímo u Vás doma. Pokud to Vaše situace vyžaduje, měl by Vám jistě vyjít vstříc.

Stejně tak bychom Vám doporučili se domluvit i přímo s příslušnou správou sociálního zabezpečení a vysvětlit jim Vaši situaci. Opět se domníváme, že pokud docházka do lékárny nenarušuje Váš léčebný režim, děje se během vycházek a navíc máte u sebe nějaký důkaz, například právě účet s lékárny, měli by Vám vyjít vstříc.

To samozřejmě neplatí, pokud návštěvy lékárny nevhodně narušují Vaši léčbu, například si jdete koupit léky až po skončení vycházek nebo je lékárna příliš daleko apod. V takovém případě Vám doporučujeme se s Vaším lékařem dohodnout na vhodné alternativě, která bude Váš případ náležitě a lépe řešit.

Více na toto téma se můžete dočíst také zde.

Vaše Férová nemocnice.

5.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS