Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vstupní prohlídka

Dobrý den,


při vstupní prohlídce do nového zaměstnání mi doktor napsal, že nemohu práci vykonávat. Jsem dva roky po operaci ramene. Zaměstnavatel mě nechce zaměstnat, abych pak po něm nechtěl trvalé následky. Práci vykonávat chci. Existuje nějaká možnost, že sepíšu se zaměstnavatelem dohodu, že v případě opětovné nemoci ramene nebo další operace, nebudu požadovat trvalé následky?

Polyanna

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká vstupní prohlídky. Ta se provádí u osob, které se ucházejí o zaměstnaní ještě před nástupem do práce. Zákonnou úpravu nalezneme v zákoníku práce, podrobnosti pak stanoví zákon o specifických zdravotních službách. Účelem lékařské prohlídky je zajistit, aby k výkonu určité práce nebyla zařazena osoba, jejíž zdravotní způsobilost tomu neodpovídáV případě, že se však uchazeč o zaměstnání vstupní prohlídce vůbec nepodrobí, je automaticky považován za zdravotně nezpůsobilého.

Jako zdravotně nezpůsobilý může být uchazeč o zaměstnání vyhodnocen také po provedení vstupní prohlídky poskytovatelem pracovnělékařských služeb uchazeče. Takovéto hodnocení povede k tomu, že uchazeč nebude do zaměstnání přijat. A to s ohledem na možné zhoršení zdravotního stavu, poškození zdraví sebe či spolupracovníků. Mezi povinnosti zaměstnavatele ze zákona patří povinnost nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával práce, který by neodpovídaly jeho zdravotní způsobilosti. V případě, že by i přes zdravotní nezpůsobilost práci přidělil, dopustil by se porušení zákonné povinnosti. Za což by mu hrozila pokuta ze strany inspekce práce, a to až do výše 2 000 000 Kč.

Co se pak týče dohody o tom, že nebude požadovat náhradu za vzniklou újmu, není její uzavření možné. Občanský zákoník stanoví, že se nepřihlíží k ujednání, které předem vylučuje nebo omezuje povinnost k náhradě újmy. Práva na náhradu se navíc nelze ani platně vzdát. 

Pokud jste tedy byl poskytovatelem pracovnělékařských služeb vyhodnocen při vstupní prohlídce jako zdravotně nezpůsobilý, nebudete moct být do zaměstnání přijat. Povinností zaměstnavatele totiž je nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával práci neodpovídající Vašemu zdravotnímu stavu. Jinak by se vystavil postihu ze strany inspekce práce. I kdyby s Vámi zaměstnavatel uzavřel dohodu o tom, že nebudete požadovat náhradu, nebude tato dohoda ze zákona platná. Ze zákona totiž není možné uzavřít dohodu, jež by předem vylučovala náhradu za vzniklou újmu.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

9.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS