Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Uznání renty po skončení pracovního poměru dohodou

Dobrý den, pracoval jsem pod agenturou, která mi zajistila práci ve firmě, v té firmě mne poslali na prohlídku EMG, kde mi byl zjištěn nález, a po té jsem byl z minuty na minutu propuštěn, protože jsem kvůli tohoto zdravotního problému nemohl dosavadní práci už vykonávat a jinou lehčí práci pro mne neměli, tudíž jsem nebyl převeden na lehčí práci, ale vyhozen, v agentuře jsem pak podepsal výpověď dohodou. Poté jsem to řešil přes pracovní lekařství a hygienu a pak mi byla ke dni zjištění tohoto nálezu přiznána nemoc z povolání-syndrom karpálního tunelu a bylo mi již vyplaceno jednorázové bolestné. Teď požaduji po bývalém zaměstnavateli náhradu za ztrátu na výdělku tzv. rentu. Hraje v tomto případě nějakou roli to, že jsem podepsal výpověď dohodou, aby mi nebyla přiznána tzv. renta nebo na tom nezáleží?

Peter

Odpověď:

Dobrý den,

pokud Vám byla uznána nemoc z povolání, náhradu za ztrátu na výdělku můžete po zaměstnavateli požadovat bez ohledu na to, jak pracovní poměr skončil. Pokud jste tedy podepsal dohodu o skončení pracovního poměru, můžete po bývalém zaměstnavateli požadovat tzv. rentu.

Na nárok na rentu nemá vliv ani to, že Vám již bylo vyplaceno tzv. bolestné a náhrada za ztížení společenského uplatnění.

Vaše Férová nemocnice

1.7.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS