Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení PN i přes to , že to stále bolí

Dobrý den,

Měl jsem úraz v práci - zlomený prst na noze. Ošetřili mě v Kršské nemocini, vystavili mi PN, konstatovali dobu rehabilitace na 4-6 týdnů a řekli, že za týden mám jít na kontrolu v místě bydliště s tím, že si mě i přeberou jako pacienta tam. Tam jsem tedy odevzdal neschopenku, u své Praktické doktorky jsem nebyl.

Na druhé kontrole mi doktor oznámil, že zlomenina se hojí a že mi 4. týdnem ukončí PN i přes to, že jsem říkal, že mě to stále bolí a v pracovní obuvi mě to hodně tlačí celý den.


Dotaz: mohu před koncem ukončení jít k mé praktické doktorce na konzultaci nebo až po ukončení PN u tohoto doktora k ní zajít až poté až uvidím, zdali je stav v pořádku či nikoli a žádat případně o nové prodloužení PN?

Děkuji za radu

Jirka H.

Odpověď:

Dobrý den,

 

Ošetřující lékař má rozhodnout o ukončení dočasné pracovní neschopnosti, jestliže vyšetřením zjistí, že zdravotní stav umožňuje vykonávat dosavadní práci (viz zde).  Pokud Vám lékař dočasnou pracovní neschopnost ukončí, tak Vám praktický lékař může vypsat novou dočasnou pracovní neschopnost. Jestliže Vám nová dočasná pracovní neschopnost vznikne den následující po ukončení stávající, považuje se za pokračování  a neběží nová karenční doba a podobně(viz zde).

Lékař může vystavit dočasnou pracovní neschopnost až 3 dny zpětně (viz zde), takže pokud ukončíte dočasnou pracovní neschopnost u současného ošetřujícího lékaře, poté vyzkoušíte jít do práce a pokud zjistíte, že Vás noha při práci stále bolí, tak můžete navštívit praktického lékaře a nechat si vystavit dočasnou pracovní neschopnost zpětně, aby byla pokračováním na předchozí.

Dotaz s podobnou tematikou jsme již řešili zde

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

20.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS