Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení neschopenky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat když můj obvodní lékař má dovolenou, může mi ukončit neschopenku někdo jiný a kde děkuji.

Nikola

Odpověď:

Dobrý den,

podle zákona o nemocenském pojištění (konkrétně v §56) neschopenku vydává a ukončuje ošetřující lékař. Ošetřujícím lékařem rozumíme tu osobou, která má pracujícího občana ve své péči ambulantní, ústavní nebo lázeňské. Jako ošetřujícího lékaře dále také chápeme i zastupujícího lékaře, ten musí plnit jeho povinnosti a pacienta předává tehdy, až končí jeho zastoupení. To tedy znamená, že tento zastupující lékař může vydat neschopenku a i ukončovat.

Z Vašeho dotazu není jasné, kdo Vás primárně ošetřil a kdo vydal neschopenku. Protože v případě, že neschopenku vydal ambulantní specialista, který Vás primárně ošetřil a nepředal Vás do péče Vašeho praktického lékaře, neschopenku ukončuje právě on.

V případě, že neschopenku vydal Váš praktický lékař, tak platí, že každého praktického lékaře na dovolené zastupuje jiný ošetřující lékař. A tento zastupující lékař plní povinnosti Vašeho praktického lékaře, tedy může neschopenku ukončit.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

28.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS