Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení nemocenské po 380 revizní lékařkou

Dobrý den, mám dotaz.

Nevím, jak postupovat. Stal se mi pracovní úraz kolene, v červnu 2016 byla nařízená operace - artroskopie, kde se zjistilo, že je nutné udělat jinou operaci, na kterou jsem následně čekala 10 měsíců.

Nyní jsem stále na nemocenské, jelikož můj zdravotní stav není dobrý a mám nařízenou reoperaci v lednu 2018 primářem ortopedického oddělení. Přičemž mi budou operovat i druhé koleno, které jsem si poškodila přetěžováním. 
Dnes mi však revizní lékařka ze sociálky ukončila nemocenskou i přes to, že primář ortopedického oddělení nařídil další operaci plánovanou 4.1. 2018. 


MŮJ DOTAZ TEDY ZNÍ, ZDA MUSÍM NASTOUPIT DO PRÁCE I KDYŽ NEJSEM SCHOPNÁ NEBO MŮŽU ODMÍTNOUT?


DĚKUJI VÁM ZA ODPOVĚĎ.

Zuzana

Odpověď:

Dobrý den,

podpůrčí doba u nemocenského skutečně může podle zákona trvat nejdéle po dobu 380 dní.

Nabízejí se dvě možnosti, jak můžete postupovat.

Za prvé můžete požádat o prodloužení podpory podle § 26 zákona o nemocenském pojištění (odkaz zde). Lékař, který vám nemocenskou vydal, Vám může přiznat prodloužení o tři měsíce, opakovaně, až do celkové délky 350 dní. Podmínkou je, že lze očekávat, že v době prodloužení podpůrčí doby, dojde ke zlepšení stavu.

Podpůrčí dobu lze prodloužit opakovaně, vždy však pouze právě na 3 měsíce. Bylo by tedy vhodné co nejdříve podat písemnou žádost o prodloužení podpůrčí doby na Českou správu sociálního zabezpečení. ČSSZ prostřednictvím posudkového lékaře rozhodne, zda máte nárok na další vyplácení nemocenského. V případě, že by již došlo k uplynutí celkové podpůrčí doby, tj. 380 dní, může ve výjimečném případě tento lékař rozhodnout o přiznání dávky, pokud by se domníval, že byste mohla být v krátké době uschopněna (nejdéle v době do 350 dnů). Tento orgán je povinen rozhodnout bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 30 dnů od podání Vaší žádosti. Zákon tedy výslovně neupravuje termín, kdybyste měla o prodloužení požádat. Počítejte však s tím, že ČSSZ má na rozhodnutí 30 dní. Proto doporučujeme podat žádost alespoň 30 dní před tím, než Vám podpůrčí doba uplyne.

Druhou možností je podat žádost o invalidní důchod. Žádost o invalidní důchod se podává na místně příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení. Na základě posudku posudkového lékaře Vám bude invalidní důchod uznán nebo nikoli. Více o invalidním důchodu se můžete dočíst zde.

Nejsem obeznámen z vážností Vašeho zdravotního stavu, proto vám doporučuji tuto možnost projednat se svým ošetřujícím lékařem. Ten zná Vaši anamnézu a poradí Vám, zda-li je Váš stav takový, aby Vám byl přiznán invalidní důchod. Popřípadě Vám může poradit, která s těchto dvou variant koresponduje s Vaším stavem.

O konkrétnějších problémech se můžete informovat přímo u České správy sociálního zabezpečení, telefonní a jiné kontakty na ni naleznete zde.

 

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

3.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS